De ce intră spam-ul în Spam la Gmail

martie 27 17:00 2012

Pe 20 martie, o domnişoară Software Engineer de la Google a anunţat pe Blog-ul oficial al Gmail că, începînd din acest moment, toate mail-urile intrate în Spam vor avea ataşată o explicaţie, precum motivaţia în urma unei sentinţe judecătoreşti. Am făcut şi noi o scurtă incursiune în folder-ul Spam, să vedem ce poveşti găsim.

 

Să verifici din cînd în cînd folder-ul Spam al mail-ului pe care-l foloseşti în mod uzual e un obicei bun. E drept că, la Gmail, cel puţin nouă din zece verificări sînt inutile.

Niciodată nu am suspectat filtrele Gmail de vreo greşeală atunci cînd mi-au trimis în Spam mail-uri precum Penis Enlargement Pills ori V14gr4, C1al1s. Mi-am imaginat că nu îţi trebuie cine ştie ce algoritm de filtrare ca să ştii cine are nevoie de mărire sau de pilule pentru potenţă şi cine nu :D . Dar trebuie să recunosc că mi-am pus ceva întrebări atunci cînd în Spam mi-au intrat mail-uri utile, de la prieteni cu care mă conversam şi prin Inbox. Cum a gîndit filtrul respectiv? Ce parametri a luat în calcul? Ce i s-a părut suspect?

 

Ei bine, pentru cei care-şi pun întrebări de acest fel, Gmail a început să ataşeze începînd cu zilele trecute cîte o etichetă explicativă (“a brief explanation”) deasupra fiecărui mesaj din folder-ul Spam.

Partea proastă e că trebuie să faci click pe mesajul respectiv ca să citeşti eticheta, ceea ce încalcă alt obicei bun care-mi spune să nu click-uiesc absolut deloc mail-urile suspecte. Însă, aşa cum spuneam şi mai sus, pe majoritatea nu îi va interesa de ce s-a dus în Spam mail-ul cu Erectyle Dysfunction şi nici cel cu Make money on eBay 99% automatically. Ci, cum au ajuns acolo, dacă au ajuns, mail-urile utile şi nesusceptibile de spam.

După o scurtă excursie prin propriul nostru folder Spam, noi am identificat două tipuri de etichete:

1. Cele simple, negru pe alb, de tip “Ce caută acest mesaj în Spam”. Cu posibilele variante de răspuns: “Pentru că pe expeditor l-ai marcat chiar tu ca Spam iniţial”, “Pentru că seamănă cu mesaje similare detectate de filtrele noastre ca fiind spam”.

 

2. Cele cu roşu, de tip avertisment: Fii atent cu acest mesaj! Poate conţine viruşi sau fişiere maliţioase. Sau Atenţie! Acest mesaj poate să nu fie de la cine susţine că este. Ai grijă pe ce link-uri apeşi în el sau la ce informaţii personale îţi dai.

Un singur mesaj a fost etichetat greşit ca “Be careful with this message”. Dar pentru asta există tot acolo opţiunea “Report Not Phisihing”.

 

. Citeste tot la pcworld.ro.

  Categories: