mergi la Prima Pagina

Distributii Linux

Distributii Linux - Ubuntu Linux

Distributii linux, cele mai utilizate

Ubuntu este un sistem de operare Linux complet pentru desktop-uri si face parte dintre cele mai populare Distributii Linux. Este disponibil gratuit cu suportul comunitatii precum si suport profesional. Comunitatea Ubuntu est construita pe ideile incorporate in Manifestul Ubuntu: software-ul ar trebui sa fie disponibil fara vreo taxa, uneltele software trebuie sa fie utilizabile de catre oameni in limbile lor native in ciuda oricaror handicapuri, persoanele ar trebui sa aiba libertatea sa modifice si sa personalizeze programul in orice mod doresc. „Ubuntu” este un vechi cuvant african, care inseamna „omenie pentru ceilalti”. Distributia Ubuntu aduce spiritul Ubuntu lumii software. Descarca Ubuntu Linux.

 

Distributii Linux - Open SuSe

Proiectul openSUSE este un program comunitar sponsorizat de Novell si este unul dintre cele mai populare Distributii Linux. Promovand utilizarea Linux peste tot, acest program ofera un acces gratuit, usor la openSUSE, o distributie Linux completa. Proiectul openSUSE are trei teluri principale: sa fie distributia cea mai usor de obtinut astfel devenind cea mai folosita distributie Linux; usurarea colaborarii open source pentru a face openSUSE distributia Linux cea mai utilizabila din lume atat pentru utilizatori noi cat si pentru cei experimentati; simplificarea dramatica si deschiderea proceselor de dezvoltare si administrare a pachetelor pentru a face openSUSE platforma de vis atat pentru dezvoltatorii Linux precum si furnizorii software. Descarca OpenSuse Linux.

Desi Fedora Linux a fost lansat oficial abia in septembrie 2004, originile sale dateaza din 1995, cand a fost lansat de doi vizionari Linux – Bob Cuplu si Marc Ewing – sub numele de Red Hat Linux. Primul produs al companiei, distributia Red Hat Linux, denumita „Ziua Mamei”, a fost lansata in acelasi an si a fost repede urmat de mai multe actualzari de securitate. In 1997, Red Hat a introdus revolutionarul manager de pachete RPM cu caracteristici avansate precum rezolvarea dependintelor, caracteristica ce a contribuit considerabil la cresterea rapida in popularitate a distributiei si depasirea Slackware-ului, care era cel mai utilizat in acele vremuri.

Distributii Linux - Fedora Linux

In 2003, imediat dupa lansarea Red Hat 9, compania a introdus unele modificari radicale la produsul sau. Ei au pastrat marca Red Hat pentru produsele comerciale, in special Red Hat Enterprise Linux, si au introdus Fedora Core (mai tarziu redenumit Fedora), un Red Hat-sponsorizat, dar orientat spre comunitate. Dupa critica initiala a modificarilor, comunitatea Linux a acceptat „noua” distributie ca o continuare logica a Red Hat Linux. Cateva lansari de calitate au fost de ajuns pentru ca Fedora sa-si recastige statutul ca fiind unul dintre cele mai bune sisteme de operare. In acelasi timp, Red Hat a devenit rapid cea mai mare companie Linux din lume, cu un produs inovativ, suport pentru clienti excelent, si alte initiative, cum ar fi programul de certificare (RHCE) Red Hat Certified Engineer.  Redhat este unul dintre cele mai populare Distributii Linux pe secmentul business. Descarca Fedora Linux.

 

Debian GNU / Linux a fost anuntat pentru prima oara in 1993. Fondatorul proiectului, Ian Murdock, prevedea crearea unui proiect complet non-comercial dezvoltat de sute de dezvoltatori voluntari in timpul lor liber. Cu scepticii depasind de departe optimistii in acel moment, probabil ca ar fi fost aproape de colaps si sa se dezintegreze. Realitatea a fost cu totul alta. Debian nu numai ca a supravietuit, a prosperat si, in mai putin de un deceniu, a devenit cea mai mare distributie Linux si, eventual, cel mai mare proiect de software colaborativ creat vreodata!

Succesul de Debian GNU / Linux poate fi ilustrat prin urmatoarele numere. Acesta este dezvoltat de catre peste 1.000 de dezvoltatori voluntari, peste 20.000 de pachete de software (compilate pentru 11 arhitecturi), si este responsabila pentru inspiratia a peste 120 de proiecte. Aceste cifre sunt de neegalat de catre orice alt sistem de operare bazat pe Linux. Dezvoltarea efectiva a Debian are loc in trei ramuri principale (sau patru, daca se include si ramura experimentala) pentru a creste nivelul de stabilitate: „instabil” (de asemenea cunoscut sub numele de „SID”), „testare” si „stabila”. Aceasta integrare progresiva si de stabilizare a pachetelor impreuna cu mecanismele de control al calitatii, Debian a castigat reputatia de a fii o distributie bine testata si fara probleme. Descarca Debian Linux.