• joi, 23 ianuarie 2025, 14:38Galaxy S25 Ultra cu 16 GB RAM există, dar nu îl poți cumpăra în România
    Galaxy S25 Ultra

    Anunțul de ieri seară a confirmat majoritatea zvonurilor care descriau seria Galaxy S25 de la Samsung aproape la virgulă, alături de un detaliu foarte important. Cea mai înaltă configurație a acestei serii, Galaxy S25 Ultra cu 1 TB stocare și 16 GB memorie RAM, nu a fost lansat pentru piețele vestice. Singurele regiuni unde această versiune poate fi comandată sunt Coreea de Sud și China. Cu ce ne afectează însă lipsa celor 4 GB memorie RAM?

    12 GB memorie sunt de ajuns astăzi, dar s-ar putea să nu fie de ajuns pe termen lung

    Pentru prima dată după mulți ani, toate cele trei modele ale seriei Galaxy S sunt echipate cu aceeași configurație hardware. Vorbim despre un chipset Snapdragon 8 Elite și 12 GB memorie RAM, cu diverse opțiuni de stocare, între 128 și 1 TB stocare, în funcție de model. Astfel, ne putem aștepta la performanță similară între cele trei dispozitive, diferențele dintre ele fiind mai degrabă evidente la nivelul autonomiei, încărcării și capabilităților extra, precum camerele de pe Ultra.

    Asta înseamnă că pentru al patrule an consecutiv, telefoanele Samsung vin cu maximum 12 GB memorie RAM, în ciuda faptului că S21 Ultra acum 5 ani venea cu 16 GB de memorie în variantele sale cele mai scumpe. Ironic este însă faptul că acum 5 ani chiar nu aveam nevoie de atât de multă memorie RAM pe telefon, pe când în 2025, mai ales după integrarea unor funcții AI avansate, memoria RAM devine din ce în ce mai importantă. De altfel, acele modele cu 16 GB RAM nici nu au primit actualizări pentru compatibilitate cu funcțiile Galaxy AI, în principal pentru că nu au un procesor neural destul de performant.

    Astăzi, anul viitor sau peste doi ani, cei 12 GB de memorie RAM ar putea să fie de ajuns pentru seria Galaxy S25, chiar și după adăugarea de noi funcții AI mai avansate. Problema va fi însă mai evidentă peste trei sau mai mulți ani, când și aplicațiile din Play Store, dar și sistemul de operare vor începe să se „lupte” pe memoria RAM disponibilă atunci când din ce în ce mai multe capabilități AI vor rula local, pe dispozitiv. Astfel, vor exista cu siguranță momente în care aplicațiile din fundal vor fi mai agresiv închise pentru a face loc sarcinilor imediate.

    Modelele cu RAM mai puțin ar putea rămâne în urmă cu funcțiile AI

    De asemenea, există posibilitatea ca anumite funcții AI care vor fi livrate cu următoarele versiuni de Android și OneUI să nici nu fie disponibile pe aceste dispozitive, deși actualizările în sine vor fi lansate și instalate. Nu trebuie să uităm faptul că Samsung promite 7 ani de actualizări de sistem, dar și de securitate pe noile sale modele, lucru care era valabil și pe seria S24. Este ușor de imaginat un viitor nu foarte îndepărtat în care modelul S24 „standard” cu 8 GB RAM nu va mai primi toate funcțiile noi Galaxy AI, și unul în care toate modelele cu 12 GB memorie RAM precum variantele superioare de S23, S24 și toate variantele S25 vor rămâne în urmă, chiar înainte ca perioada lor de suport software oficial să se termine.

    Acest lucru deja se întâmplă, întrucât nu toate funcțiile Galaxy AI sunt disponibile pe Galaxy S23, de exemplu, dar acolo intră în discuție mai degrabă lipsa unui procesor neural mai performant. Seria S25 este livrată cu cel mai puternic procesor neural de pe dispozitivele cu Android, deci ar trebui să fie de actualitate câțiva ani buni de acum înainte.

    Ceva similar observăm deja în spațiul smartphone-urilor, chiar în „ograda” rivalului principal pentru Samsung: Apple. Deși telefoane lansate chiar și în 2018 (iPhone XS și XR), cu 7 ani în urmă, au primit update la iOS 18, nu toate funcțiile din iOS 18 sunt disponibile pe toate telefoanele. Apple are un obicei în a păstra cele mai noi capabilități doar pe cele mai recente generații, iar ceva de genul acesta s-ar putea întâmpla și pe următoarele modele Samsung.

    De exemplu, doar iPhone 15 Pro și 15 Pro Max primesc acces la funcțiile „AI” Apple Intelligence din telefoanele mai vechi și nici acestea nu le primesc pe toate. Funcțiile „vizuale”, care analizează imagini cu ajutorul camerei și pot identifica obiecte sau animale sunt disponibile doar pe seria iPhone 16, și sunt accesibile exclusiv prin butonul fizic Camera Control. Nu ar fi ieșit din comun să vedem ceva similar pe următoarele generații Samsung, cu „scuza” că noile modele au mai multă memorie RAM.

    Rămâne însă de văzut când și dacă acest moment va veni dacă și varianta Galaxy S25 Ultra cu 16 GB memorie va fi lăsată în urmă, sau dacă va fi „salvată” de configurația hardware superioară. De asemenea, ar fi interesant de aflat de ce există această configurație cu 16 GB și care ar fi motivul pentru care aceasta nu este disponibilă în restul lumii. Varianta cu 16 GB RAM și 1 TB stocare costă 2,2 milioane won în Coreea de Sud, adică în jurul a 1.500 euro și cu 100.000 won mai scump decât modelul cu 12 GB. Acest model se livrează într-o singură variantă de culoare, Jet Black, și este disponibilă doar pe Samsung.com.

    The post Galaxy S25 Ultra cu 16 GB RAM există, dar nu îl poți cumpăra în România appeared first on connect România.

  • joi, 23 ianuarie 2025, 13:58INTERVIU. Lee Byung-hun (The Front Man, Squid Game): „Squid Game reprezintă o versiune în miniatură a lumii moderne”

    Andrei Brîndușescu: De ce crezi că Squid Game a avut un succes atât de mare în întreaga lume?

    Lee Byung-hun: Squid Game este un serial care spune o poveste într-un spațiu restrâns, unde vezi aceiași oameni, concurenții, din nou și din nou, și în ciuda acestui lucru, a faptului că are acest spațiu restrâns, cred că funcționează ca o versiune condensată a lumii reale. Vezi atât de multe personaje care sunt separate în funcție de felul în care votează (n.r: sezonul doi le oferă personajelor posibilitatea de a vota după fiecare probă dacă vor să continue sau să încheie jocul), și de asemenea relevă natura umană, iar toate aceste lucruri fac să pară ca și cum lumea pe care o vezi în Squid Game reprezintă o versiune în miniatură a lumii moderne. Cred că acesta e motivul pentru care, indiferent de cultura de care aparții sau de limba pe care o vorbești, serialul rezonează cu atât de mulți oameni, având acest aspect universal. 

    Andrei Brîndușescu: Povestea din sezonul 2 ne arată puțin mai mult din lumea exterioară a serialului, cea din afara jocului. Ne putem aștepta să mai vedem secvențe care au loc acolo în sezonul 3?

    Lee Byung-hun: Nu cred că la fel de mult ca în cel de-al doilea sezon. Trebuie să recunosc că nu am văzut încă versiunea finală a sezonului 3, tot ce știu este ce îmi amintesc din ce-am citit în scenariu, și a trecut ceva timp de la acel moment. Dar, bazat pe ceea ce îmi amintesc, aș spune că nu la fel de mult ca în sezonul doi.

    Andrei Brîndușescu: The Front Man este un personaj extrem de interesant și de misterios, dar aflăm mult mai multe lucruri despre el în sezonul doi. Cum ai descrie personajul tău la sfârșitul acestui sezon?

    Lee Byung-hun: Când te uiți la sezonul al doilea, poți vedea că The Front Man este foarte concentrat pe a-i doborî credințele și opiniile lui Gi-hun și îl observă pe acesta cu scopul de a-i demonstra într-un final că are dreptate. O altă perspectivă pe care o poți avea este însă cea din momentele în care poți să vezi o mică schimbare de atitudine din partea lui Front Man, momente în care credințele lui par să se schimbe foarte puțin. Poate că, atunci când ia decizia de a-l împușca pe Jung-Bae (n.r.: prietenul cel mai bun al lui Gi-hun), publicul ar putea să spună „știam eu! A fost totul doar o prefăcătorie până acum, Front Man, așa cum m-am așteptat, este cineva care nu se poate schimba, este un tip rău fără echivoc”. Dar cred că, într-o oarecare măsură, atunci când a luat decizia de a-l împușca pe Jung-Bae, pentru că este totuși o persoană umană, am încercat să portretizez personajul gândindu-mă că ar putea să aibă un sentiment de vină, sau măcar durere în inima sa pentru decizia pe care o ia. Cel puțin așa am interpretat eu momentul acela din pielea personajului.

    Andrei Brîndușescu: Asta se leagă foarte bine de următoarea mea întrebare, pentru că voiam să aflu ce îți trece prin minte atunci când interpretezi un rol negativ? Cum diferă acest proces de interpretarea unui erou, a unui rol pozitiv?

    Lee Byung-hun: Cred că, indiferent dacă joci rolul eroului, cel pozitiv, sau al antagonistului, cel negativ, cel mai important lucru este reprezentat tot timpul de motivație, acel „de ce?”. Actorii trebuie să se bazeze pe asta pentru a ilustra corect emoțiile personajului și chiar și atunci când interpretezi un rol negativ, trebuie să te gândești de ce a ajuns această persoană așa. Dacă motivul nu apare în scenariu, ar trebui să îl discuți cu cel care l-a scris, sau oricine are direcția creativă din spatele personajului. Chiar și dacă este ceva ce doar tu ajungi să înțelegi sau să cunoști, tot trebuie să ai această înțelegere a motivației pentru a ilustra un personaj. Din perspectiva actoricească, eu cred că fiecare rol, pozitiv sau negativ, vine cu anumite avantaje, însă eu sunt atras mai mult de rolurile în care poți vedea ambele aspecte ale personajului (n.r: atât cel pozitiv, cât și cel negativ). La fel ca oamenii pe care îi întâlnim în viața reală, ajungem să le cântărim atât punctele forte, cât și pe cele slabe, uneori ajungi să te simți ca și cum îi judeci, alteori ajungi să îi încurajezi, deci cred că asta mă atrage pe mine, personajele care au o doză mare de realism.

    The post INTERVIU. Lee Byung-hun (The Front Man, Squid Game): „Squid Game reprezintă o versiune în miniatură a lumii moderne” appeared first on connect România.