• duminică, 24 octombrie 2021, 21:27Guvernul – restricții mai mult pentru vaccinați

  De astăzi intră în vigoare noile restricții pe care guvernanții și “specialiștii” angajați de Executiv le-au gândit pentru o perioadă de 30 de zile, în vederea limitării răspândirii COVID-19.

  Urmărind declarațiile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ne așteptam la restricții dure pentru nevaccinați, tocmai pentru a determina cât mai multe persoane să-și dorească administrarea unui ser anti-COVID-19.

  Nu a fost însă vorba despre așa ceva.

  Putem vedea că Executivul a luat mai multe măsuri împotriva celor vaccinați, decât împotriva celor care se opun imunizării.

  Probabil că nu ar trebui să ne mire o nouă serie de minciuni ale celor care dețin frâiele statului român.

  Nu putem uita că, doar în urmă cu câteva săptămâni, atât ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și premierul demis, Florin Cîțu, afirmau că “nu ne putem juca de-a închis – deschis școlile”, ca după doar câteva zile, după ce s-au prezentat precum argații la Palatul Cotroceni, au căzut de acord ca elevii și preșcolarii să intre în vacanță timp de două săptămâni, începând tot de luni.

  Am mai văzut acest film când președinte era Traian Băsescu, care tot în același mod le dădea peste gura membrilor guvernului său Emil Boc.

  Revenind la faptul că noile restricții îi afectează mai mult pe cei vaccinați: acest lucru se poate vedea cu ochiul liber.

  Autoritățile centrale au decis să închidă  sau reducă programul unor activități la care oricum nu aveau acces decât persoanele vaccinate: competiții sportive, teatre, cinematografe, restaurante, săli de fitness etc..

  În schimb, pentru nevaccinați s-a mai redus doar o oră din programul permis de circulat pe stradă, frecție la picior de lemn.

  Acest lucru nu demonstrează decât mari temeri ale domnilor Iohannis, Cîțu și Arafat de protestatarii și influencerii anti-vacciniști.

  Personajul lui Costache Negruzzi din celebra sa operă, Alexandru Lăpușneanul are cunoscuta replică: “Proști, dar mulți”.

  De mulțime se tem și cei aflați în fruntea statului român, adică de capitalul electoral, dar ne livrează false declarații războinice.

  Fața de anti-vaccinistă din “peroada” Klaus Iohannis

  De la Palatul Cotroceni, părintele proiectului “România educată” lansa, săptămâna precedentă, declarații amenințătoare la adresa celor care se opun vaccinării și care răspândesc astfel de mesaje în spațiul public.

  În realitate, este limpede că șeful statului se vede pierzător într-o dispută electorală cu aceștia și, alături de guvernanți săi, fac tot posibilul să nu-i deranjeze pe anti-vacciniști și, ca să pară că autoritățile iau totuși niște măsuri, Executivul Florin Cîțu a venit cu mai multe restricții tocmai împotriva celor care au înțeles importanța imunizării.

  Declarațiile ipocrite ale președintelui au menirea de a ne convinge că România se află în acestă situație dramatică sub pandemia COVID-19 din cauza celor care nu se vaccinează și nu din vina autorităților incompetente.

  De fapt, asistăm la un armistițiu între anti-vacciniști și reprezentanții statului.

  Cum se pot explica în alt mod restricțiile luate împotriva persoanelor vaccinate?

  Probabil ca să înțelegem că ne-am vaccinat pentru nimic.

  Mai repede, acesta este mesajul lansat de autorități prin restricțiile ce intră în vigoare de azi.

  Să analizăm exemplul teatrelor și cinematograleor.

  În spațiile în care puteau fi urmărite astfel de spectacole aveau acces exclusiv persoanele care prezentau certificatul verde COVID.

  Multe persoane s-au vaccinat tocmai pentru a avea acces la aceste activități, ce le permit o evadare din cotidian, o gură de oxigen dintr-o “peroadă”, cum ar spune primul profesor al țării, ce pune mare presiune pe orice individ.

  Li s-a tăiat cetățenilor României și această speranță.

  Nu știu ce “experți” consultă guvernanții, dar este evident că vorbim de persoane care nu au minime cunoștințe de psihologie.

  Pentru foarte mulți români vaccinați a fost eclusă și posibilitatea unei cine relaxante la restaurant, după o zi extenuantă de muncă în condiții de pandemie, pentru că restaurantele se închid la ora 21:00, începând de azi.

  Din nou, ce avantaje le mai oferă guvernanții celor nevaccinați dacă se imunizează?

  Nimic.

  Probabil că singura măsură eficientă pentru a determina mai multe persoane să se vaccineze este închiderea mall-urilor pentru cei care nu prezintă certificatul verde.

  Dar și aceasta este frecție la picior de lemn, cât timp au fost închise cinematografele.

  Shopping se poate face și online.

  Blat cu galeriile echipelor de fotbal de care mai e nevoie la proteste

  Guvernanții au decis ca de azi toate competițiile sportive să se desfășoare fără public, în condițiile în care oricum, până la această dată, accesul pe arene se putea realiza doar în baza certificatului COVID.

  În loc să mai câștigăm câteva persoane vaccinate, fani ai unui sport, care erau dispuse să imunizeze doar pentru a urmări de la fața locului un eveniment, guvernanții le-au dat dreptate facțiunilor violente din galeriile echipelor de fotbal.

  Am văzut proteste ale unor părți ale galeriilor formațiilor CSA Steaua, FC U Craiova 1948, Rapid și Dinamo, care nu s-au prezentat la meciuri, teoretic, “din solidaritate” față de “frații” lor nevaccinați.

  În schimb, tot la partidele disputate de aceste cluburi am putut vedea grupuri frumoase de suporteri vaccinați care și-au încurajat favoriții și au creat atmosferă frumoasă.

  Da, s-a simțit lipsa galeriilor întregite, dar, în acest moment, cea mai proastă decizie este să interzici accesul pe stadioane și pentru persoanele vaccinate.

  În loc să demareze o campanie puternică de conștientizare, cu figuri emblematice din sport, cu lideri ai cluburilor de fotbal mai sus menționate, care să îi încurajeze pe suporteri să se vaccineze, Guvernul le dă dreptate ultrașilor.

  E de înțeles de unde pacea dintre facțiunile violente de galerii și autorități.

  Cine știe când guvernanții vor trebui să mai apeleze la aceste facțiuni pentru diversiuni la proteste ale cetățenilor nemulțumiți?!

  Pe înțelesul președintelui Iohannis: Dacă nu existau temeri electorale, în aceste 30 de zile era o “peroadă” foarte bună pentru a mai determina fani ai sportului să se vaccineze.

  În luna noiembrie este programat meciul crucial al echipei naționale de fotbal, pe teren propriu, împotriva Islandei, în speranța calificării la barajul pentru Cupa Mondială.

  Tot în perioada următoare este programat turneul de tenis de la Cluj-Napoca, unde participă atât Ema Răducanu, câștigătoarea US Open, cât și Simona Halep.

  Vă puteți imagina câte personae – care erau determinate să se vaccineze – am pierdut doar pentru aceste două evenimente și ce lovitură au dat autoritățile societății românești.

  Nu în ultimul rând, să menționăm o măsură îndreptată clar împotriva sănătății populației: închiderea sălilor de fitness.

  Într-o perioadă în care creșterea imunității este esențială, autoritățile nu le mai permit nici persoanelor vaccinate accesul la sălile de sport.

  The post Guvernul – restricții mai mult pentru vaccinați appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 20:48Centenarul Regelui Mihai în Republica nimicurilor

  Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui care a fost cel mai înalt reper de moralitate și demnitate al României din secolul al XX-lea, Regele Mihai I.
  ”Trădat de toți, loial tuturor” este motto-ul devenit sentință morală pentru noi, supraviețuitori ai extraordinarului om și rege, cu care am fost contemporani.

  Puțini l-au prețuit și înțeles atunci când s-a dărâmat cortina de fier a comunismului, în decembrie 1989, în România și în Europa de Est.

  Nimeni n-ar fi meritat maliţiozitatea şi veninul, ferocitatea şi infamia, minciuna şi neomenia, care, în numele antonescienilor, legionarilor, nomenclaturii comunisto-securiste, s-a abătut asupra renumelui acestui om. Şi cu atât mai puţin acest Rege.

  Crizele din media creează nevralgii românilor. Criza morală e cea mai evidentă

  Televiziunile mainstream din România ne sufocă cu spirala crizelor ce se revarsă peste România: criza sanitară, criza energetică, criza politică și, peste toate, cea morală ca o quintesență și motiv principal al celorlalte crize.
  Mulți dintre jurnaliști nu mai caută adevărul. Ori au obosit ori s-au predat în fața comandamentelor globaliste.
  De politicieni nici nu mai e cazul să amintim. Simpli figuranți în iureșul evenimentelor. Nu pot opri curentul, dar nici nu înoată împotriva lui. Sunt simple dopuri de plută ce sunt aruncate de vârtej acolo unde merge.

  Coroana a slujit interesele României atât de aici, când era legitimată constituțional, cât și din crudul al exil al Familiei Regale.
  Puțini mai sunt aceia care au curajul să spună că răul României de azi vine din continuarea actului de la 30 decembrie 1947. Și să ceară abolirea lui.
  Atunci, sovieticii, prin agenții lor din țară, autohtoni sau moscoviți, și-au impus mai întâi guvernul, apoi l-au silit pe Regele Mihai să abdice, prin amenințarea armelor și a șantajului ordinar cu vărsarea de sânge. Nimic nu a mai stat în calea instaurării regimului criminal ce a întunecat națiunea română pentru aproape 50 de ani.

  Familia Regală a câștigat simpatia românilor prin tact și răbdare

  Apostolii democrației originale de după „loviluția de stat” din decembrie 1989 s-au opus revenirii Regelui Mihai. Ce pericol putea fi mai mare pentru ei decât mărturia sinceră a istoriei făcută de cel care a fost actorul principal al ei?

  Din fericire, Familia Regală a României nu s-a lăsat intimidată atunci.

  În 1997, guvernul Victor Ciorbea i-a redat Regelui Mihai și membrilor Familiei Regale cetățenia, smulsă abuziv de comuniști în 1948, după plecarea Suveranului.

  Regele Mihai și Regina Ana nu au stat pe gânduri. Regina a sunat imediat la toate Casele Regale din Europa pentru a susține eforturile României de integrare în NATO. Suveranii au pornit într-un turneu european, chiar atunci în 1997, la scurt timp după revenirea definitivă în România a Majestăţii Sale ce a durat câţiva ani.

  Guvernul României din aceea vreme, dar şi cel care i-a urmat i-au cerut ajutorul Regelui Mihai pentru a reprezenta imaginea României în lume. Deşi aportul Majestăţii Sale a fost unul major, Regele Mihai nu a vorbit niciodată în public despre contribuţia Sa la acest act istoric.
  Tăcerea Regelui a dat mereu răspunsuri. Sloganurile și retorica politicienilor au creat probleme.
  Încet, încet, răbdarea, tactul și diplomația regală au fost răsplătite. Astăzi, Familia Regală a României este instalată definitiv în România. Este ambasador și promotor al intereselor națiunii române.

  Republica în România este sinonimă cu falimentul politic și moral

  Președinții se schimbă, Regalitatea rămâne. Familia Regală nu atacă, rar critică și foarte des ajută. Atunci când ceva nu merge, Casa Regală caută dialogul. Soluția la crizele politice e și în istoria României.

  Nu prea găsim acest lucru, din păcate. Ultimele evenimente din țară ne arată că vremelnicul chiriaș de la Cotroceni a eșuat din nou.
  „ Lui Klaus Iohannis nu i-a ieșit nimic. N-a găsit oameni cu care să scrie un proiect de țară, nici pentru un proiect de modernizare a educației, nici pentru un proiect de anticorupție. Nu le-a ieșit PNRR-ul, nu i-au ieșit alegerile parlamentare, nu i-a ieșit guvernarea. Nimic, nimic, nimicuț!

  Nenorocirea cea mai mare este că nu i-a ieșit nici campania de combatere a pandemiei”, scrie ziaristul Cornel Nistorescu.

  Nici măcar premierul nu mai este al lui. A fost adus, coincidență sau nu, la libere impuse, după vizita șefului Pentagonului, Austin Lloyd III la București, zilele trecute. Ciucă este școlit în SUA, la Pentagon.

  Încrederea românilor în instituția prezidențială s-a prăbușit, conform Barometrului Securității Naționale, din octombrie 2021. Pe primele locuri sunt Armata, Biserica, SRI și Ministerul de Externe. Președinția este de abia la 22% cotă de încredere.

  De Coroană, cei care fac sondajele nu întreabă. Teama de adevăr nu a dispărut!
  Între timp, Iohannis a proclamat statul eșuat: Republica Nimicului!
  Câțiva mai speră! Nimic fără Dumnezeu!

  The post Centenarul Regelui Mihai în Republica nimicurilor appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 20:29Loteria Vaccinării, la a patra extragere – Marele câștigător al premiului de 100.000 de lei

  A avut loc cea de-a patra extragere la Loteria Vaccinării, duminică, 24 Octombrie 2021.

  Loteria vaccinării, la a patra extragere

  La această extragere a Loteriei Vaccinării, au participat numerele din intervalul 1.627.568 – 1.872.849. Câștigătorii vor primi 80 de premii a câte 10.000 de lei.

  Numărul câștigător al celui mai mare premiu, de 100.000 de lei, este: 1.671.787.

  Intervalul numerelor câștigătoare a 80 de premii a câte 10.000 lei: 1671788 – 1671867.

  Premiul se poate revendica de la sediul central al Loteriei Române, de marți până vineri, între 9:00 – 14:00.

  The post Loteria Vaccinării, la a patra extragere – Marele câștigător al premiului de 100.000 de lei appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 18:36Liverpool a zdrobit-o pe Manchester United chiar pe Old Trafford

  Liverpool a umilit-o cu 5-0 pe Manchester United chiar pe Old Trafford, relatează BBC.

  Mohamed Salah a fost „The Terminator„, deoarece atacantul egiptean a realizat un hat-trick.

  Celelalte goluri au fost de Nabi Keita şi Diogo Jota. Echipa lui Juergen Klopp nu a mai înscris după ce gazdele au rămas cu un om mai puţin în minutul 60, când a fost eliminat Paul Pogba, scrie Agerpres.

  The post Liverpool a zdrobit-o pe Manchester United chiar pe Old Trafford appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 18:15Ed Sheeran s-a infectat cu COVID-19

  Ed Sheeran transmite pe rețelele de socializare că se autoizolează după ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19, relatează BBC.

  Muzicianul a declarat într-o postare pe pagina sa de Instagram, că va continua să acorde interviuri, dar de acasă.

  În postarea sa, Sheeran a spus: „Hei guys, vă transmit că, din păcate, am fost testat pozitiv pentru Covid-19, așa că acum mă autoizolez și urmez ghidurile guvernamentale.

  „Chiar și așa, voi susține cât mai multe interviuri pe care le-am planficiat de acasă.”

  The post Ed Sheeran s-a infectat cu COVID-19 appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 17:42Protest în București. Locuitorii sunt nemulțumiți de restricţiile care vor intra în vigoare de luni

  Un nou protest are loc chiar acum în centrul Bucureștiului (n.r duminică 24 octombrie), împotriva restricțiilor care vor intra în vigoare de luni, conform Agerpres.

  Protest în București

  „Este un protest declarat în prealabil. Este început la Universitate şi cu marş către Ministerul Sănătăţii. Organizatorul a declarat 100 de persoane participante. Nu sunt incidente până la momentul acesta. Nu avem o estimare cu privire la numărul de participanţi pentru că nu avem atribuţii în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, căpitan Alexandru Iacob. 

  Reamintim că, începând de mâine vor intra în vigoare noile restricții. Majoritatea restricțiilor îi au în vedere pe cei nevaccinați.

  The post Protest în București. Locuitorii sunt nemulțumiți de restricţiile care vor intra în vigoare de luni appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 17:08Ce a declarat emisarul american pentru Afganistan

  Emisarul american pentru Afganistan, a declarat într-un interviu difuzat de canalul CBS: „SUA nu au exercitat suficientă presiune asupra ex-preşedintelui afgan Ashraf Ghani pentru ca el să accepte să împartă puterea cu talibanii”, relatează Agerpres.

  Exprimându-se pentru prima oară după demisia sa anunţată în 18 octombrie, Zalmay Khalilzad a apărat cu tărie acordul de retragere a forţelor americane pe care îl negociase cu talibanii sub preşedinţia lui Donald Trump, formulând câteva rezerve indirecte asupra aplicării acestuia de către actualul preşedinte Joe Biden, potrivit AFP.

  „Acordul era un ansamblu condiţionat” care prevedea în special „negocieri” între insurgenţi şi guvernul de la Kabul, precum şi o „încetare a focului globală permanent”, a explicat diplomatul american.

  Dar odată sosit la Casa Albă, preşedintele Biden a luat „decizia de a aplica retragerea pe baza unui calendar”, fără să ţină seama de aceste condiţii, a subliniat el.

  „Este o decizie luată mult deasupra mea”, a adăugat fostul emisar, regretând că „unii” la Washington fac din el un ţap ispăşitor pentru plecarea haotică din Afganistan şi preluarea puterii de către islamişti.

  „Întotdeauna moştenim acorduri”, „fie că acceptăm să le aplicăm, fie că spunem: ‘Nu, vreau să renegociez’”, a continuat acesta.

  Guvernul democrat estimează că, moştenind acordul negociat de echipa Trump, el nu avea altă alegere decât să-şi retragă forţele din Afganistan, căci negocierile de pace interafgane erau în impas şi talibanii şi-ar fi reluat atacurile împotriva trupelor americane dacă ele ar fi rămas.

  Zalmay Khalilzad recunoaşte această situaţie şi admite că lucrurile nu s-au desfăşurat aşa cum îşi dorea el.

  Dar diplomatul pare să atribuie responsabilitatea în cea mai mare parte guvernului afgan al fostului preşedinte Ashraf Ghani, care – potrivit lui – nu a acceptat niciodată să împartă puterea chiar atunci când talibanii erau în poziţie de forţă din punct de vedere militar.

  „Ei preferau statu quo unei reglementări politice”, a explicat el.

  „Noi am fost amabili cu preşedintele Ghani. Noi am fost diplomaţi. Noi l-am încurajat”, dar „cred că nu am exercitat destulă presiune asupra lui”, a adăugat Khalilzad.

  Potrivit lui, în cadrul acordului de retragere condiţionată iniţial, talibanii ar fi sfârşit prin a accepta o împărţire a puteri, dar Ashraf Ghani s-a agăţat de funcţia sa, blocând orice soluţie. Fostul emisar îşi exprimă regretul că Washingtonul nu l-a ameninţat clar cu încetarea sprijinului militar pentru a-l face să cedeze.

  Zalmay Khalilzad a reafirmat de asemenea că fuga preşedintelui afgan, în 15 august, grăbise victoria totală a talibanilor şi a făcut să eşueze un acord negociat de SUA pentru o tranziţie mai lină şi o formă de împărţire a puterii.

  „Aceasta a întărit poziţiile celor radicali talibani”, foarte influenţi în noul guvern afgan, a declarat el, adăugând că o retragere mai ordonată, conform planului iniţial, dimpotrivă i-ar fi „întărit pe cei mai moderaţi, pe cei care erau implicaţi în negocieri”.

  The post Ce a declarat emisarul american pentru Afganistan appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 16:37Opt unităţi şcolare din Capitală își reiau activitatea de luni

  Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis: Opt unităţi şcolare din Capitală își vor relua activitatea, a anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bucureşti, Mariana Stancu-Ţipişcă, conform Agerpres.

  „Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, au fost adoptate două hotărâri (…). S-au reglementat situaţii diferite în sensul că, prin hotărârea numărul 77 din 24.10, s-au reglementat situaţiile apărute în urma intrării în vigoare a hotărârii de guvern care a modificat celălalt act normativ referitor la prelungirea stării de alertă, şi cea de-a doua hotărâre a Comitetului se referă la reluarea activităţii pentru unele unităţi şcolare din Municipiului Bucureşti. Este vorba şi despre unităţi şcolare private şi publice, respectiv: Şcoala Gimnazială ‘Vasile Alecsandri’, Liceul Tehnologic ‘Sf. Pantelimon’, Şcoala postliceală sanitară ‘Sf. Vasile cel Mare’, Şcoala Gimnazială ‘Just4kids’, Colegiul Naţional ‘Gheorghe Lazăr’, Şcoala Giminazială 167, Liceul Teoretic ‘Marin Preda’ şi Colegiul Tehnic ‘Iuliu Maniu’, a declarat purtătorul de Mariana Stancu-Ţipişcă.

  Aceasta a explicat că elevii care sunt în vacanţă nu îşi vor relua activitatea în aceste şcoli, ci doar profesorii.

  „Nu se întorc elevii, dacă ei sunt în vacanţa şcolară dispusă prin ordinul ministrul Educaţiei. Se întorc cadrele didactice care vor desfăşura alte activităţi, pentru că în unităţile de învăţământ publice şi private, pe lângă activităţile şcolare, activităţile de cursuri, se desfăşoară şi alte activităţi, activităţi specifice procesului de învăţământ, activităţi conexe. Iar reluarea activităţii pentru aceste activităţi şcolare se impunea simetric tot printr-un act prin care le-a fost sistată sau suspendată activitatea pentru acel interval”, a informat Mariana Stancu-Ţipişcă.

  The post Opt unităţi şcolare din Capitală își reiau activitatea de luni appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 15:57Mai multe țări membre UE ridică garduri de sârmă ghimpată la granițe

  Horst Seehofer, ministrul de interne al Germaniei, este de părere că dorinţa ţărilor de a-şi proteja frontierele este „legitimă”, potrivit France Presse, preluat de Agerpres.

  Polonia a cerut astfel 350 milioane de euro şi a mobilizat mii de soldaţi la frontieră pentru a construi un asemenea gard la frontiera sa cu Belarus.

  Întrebat despre necesitatea unei astfel de bariere construite de Polonia, ministrul de interne german a declarat publicaţiei Bild: „Ni se pare legitimă protejarea frontierei externe (a UE) într-un mod care să împiedice trecerile clandestine”.

  Mii de migranţi, originari în cea mai mare parte din Orientul Mijlociu, au încercat să traverseze frontiera începând din luna august, într-un aflux de migranţi pe care UE îl suspectează că ar fi provocat de Belarus ca răspuns la sancţiunile impuse de blocul comunitar.

  Lituania a lansat de asemenea construirea unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus, în timp ce miniştrii de interne din 12 ţări ale blocului comunitar (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) au scris la 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE finanţarea acestor construcţii.

  The post Mai multe țări membre UE ridică garduri de sârmă ghimpată la granițe appeared first on România Liberă.

 • duminică, 24 octombrie 2021, 15:18În lupta României cu COVID-19, Franța sare în ajutor

  Franța ajută România cu medicamente necesare tratării pacienţilor bolnavi de COVID-19, relatează Agerpres.

  Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că aceste acţiuni se fac sub coordonarea Protecţiei civile europene.

  „Noi, de la început, am discutat cu doamna ambasador al Franţei (Laurence Auer – n.r.) şi cu colegii de la Protecţia Civilă Franceză, Protecţia Civilă Europeană, Ministerul Sănătăţii din Franţa şi Ministerul de Externe din Franţa. Pentru noi, acest sprijin este unul extraordinar, pentru că arată solidaritatea europeană în momentele dificile. Şi vreau, pe această cale, să mulţumesc (…) pentru sprijinul acordat din partea colegilor din Franţa”, a declarat Arafat.

  Laurence Auer şi-a exprimat bucuria că Franţa trimite acest ajutor de urgenţă pentru a ajuta România în criza medicală.

  „Acestea sunt medicamente pentru reanimare (ATI), exact acelea care sunt necesare astăzi în spitale. Am lucrat cu ministrul Arafat şi cu ministrul Sănătăţii şi cu autorităţile române, pentru că Mecanismul european de protecţie civilă este unul care funcţionează foarte bine, iar aceste medicamente vor fi livrate imediat. Miercuri vor sosi şi alte ajutoare, echipamente”, a spus Auer.

  Arafat a menţionat că se discută cu Polonia şi Ungaria pentru transferul altor pacienţi bolnavi de COVID-19.

  „Continuăm cu transferurile, dar, în acelaşi timp, vor începe să sosească şi echipele medicale care vor lucra cu noi în spitale. Şi asta va fi din nou anunţat când vedem primele echipe care sosesc. Deja avem o echipă care are primii antemergători, care analizează totul, unde vor lucra, cum vor face şi în cursul săptămânii vom avea prima echipă care vine, pe lângă echipa din Republica Moldova, care este deja în Iaşi”, a adăugat Arafat.

  Potrivit lui Arafat, medicamentele vor ajunge „destul timp” şi planul de distribuire va fi făcut de Ministerul Sănătăţii.

  „Ministerul Sănătăţii va face planul de distribuire şi Unifarm va face distribuirea cu maşini refrigerate, pentru că unele dintre ele trebuie să fie păstrate la temperaturi între 2 şi 8 grade. Dozele astea sunt foarte importante pentru menţinerea pacienţilor intubaţi, ventilaţi, sedaţi, care trebuie să fie relaxaţi muscular ca să poată să fie îngrijiţi în secţiile de Terapie Intensivă când nu mai pot respira normal. Sunt medicamente pentru toate secţiile de terapie intensivă şi vor ajunge pentru un timp suficient. Depinde de consum. Este foarte greu de estimat”, a mai spus Arafat. 

  The post În lupta României cu COVID-19, Franța sare în ajutor appeared first on România Liberă.