Timeout waiting for PADO packets – cum rezolvi?

noiembrie 26 20:20 2017

Cei care detineti un abonament de internet fix de la RCS & RDS de 100 MBit si nu reusiti sa va conectati la internet folosind un router cu portul WAN de 100MBit, cel mai probabil aveti eroarea timeout waiting for pado packets in log-urile router-ului vostru.

Eu am aveam mesajul timeout waiting for pado packets in doua routere de la TP-LINK: unul este Router wireless N 300Mbps TP-LINK TL-WR841N iar celalalt Router wireless N 300Mpbs TP-LINK TL-MR3420, cu 3G. Ambele nu reuseau sa se conecteze prin PPPOE chiar daca am schimbat parola de doua ori sau am folosit un alt cont de internet de la RDS.

Router TP-LINK
Eroarea Timeout waiting for PADO packets este destul de greu de gasit daca routerul vostru nu are optiunea de a loga evenimentele care se petrec in timpul functionarii. Orice router cat de cat modern trebuie sa aiba capacitatea de a loga (jurnaliza) tot ce se petrece in el. Anyway, daca nu reusiti sa va conectati si stiti sigur ca userul si parola sunt corecte, conexiunea fizica este buna si detineti un router cu portul WAN de 100mbit si un abonament de 100Mbit, atunci mai mult ca sigur ca aveti aceasta problema.

De ce apare aceasta problma? Simplu: RDS foloseste pentru abonamentele de 100Mbit doar 4 fire din cablul UTP iar celelalte patru nefiind conectate  in mufa de retea deoarece doua dintre ele se folosesc pentru telefonie iar ultimele doua sunt neutilizate. Avand aceasta configuratie, placile de 100Mbit din routere nu stiu sa lucreze cu aceasta configuratie si nu pot face transmisia/receptia datelor, so, nu se face conexiunea.

Bun, acum ca am identificat problema, va intrebati care este solutia. Pai, sunt doua. Defapt sau 3 :).

  1. Prima solutie ar fi sa achizitionati un router cu portul  Gbit, acesta stie sa faca automat switch la conexiune astfel incat sa se transmita corect datele.
  2. Faceti upgrade la un abonament mai mare, ex 300Mbit sau si mai mare. Acesta va implica toate cele 8 fire din cablul UTP si in acest fel va functiona totul normal
  3. Achizitionati un switch Gbit cu cel putin 5 porturi si faceti urmatoarea configuratie: cablul de internet il conectati in unul din porturile switchului (ex portul 1) iar din oricare alt port al switch-ului, trageti un cablu (patch cord) de 2-3 metri in portul WAN al router-ului de 100Mbit. In acest fel, conexiunea la internet se va realiza instant fara nicio problema.
 Ai rezolvat problema? Share si la altii acest HowTo ;). Spor!