Cooler Master V10

mai 16 00:40 2009

Cooler MasterAcum doua saptamani va aratam unul dintre cele mai mari cooler-e de pe piata, daca nu chiar cel mai mare: Scythe Orochi. Acum vreau sa va prezint varful de gama de la Cooler Master, denumit simplu V10, intr-o analogie cu motoarele de automobil.

V10 nu este deloc sfios, venind tare pe urmele lui Orochi cu masa sa de 1200 grame si dimensiunile de 237*130*161 mm. Dar promite o forta de racire de undeva la 200 W. Si asta datorita celor doua ventilatoare, a radiatorului masiv si a pilei Peltier.

cooler_master_v10_backPentru ca V10 este defapt un TEC (ThermoElectric Cooler), la racire participand si elementul Peltier situat imediat langa baza cooler-ului, in spate, sandwich intre patru heatpipe-uri. Insa acesta nu intra in functiune decat daca restul cooler-ului nu face fata. In rest este oprit, pentru a conserva energia. Iar cutia ei de comanda se regaseste direct peste baza.

Sa vorbim putin despre radiator. Acesta are o baza din cupru, de la care pleaca zece heatpipe-uri intricate, cu diametru de 6 mm. Patru dintre acestea sunt repartizate pilei Peltier, dar toate ajung la lamelele din aluminiu. Lamelele sunt grupate in trei blocui ale radiatorului, doua verticale similare unui tower cooler si un al treilea orizontal, suplimentar, pozitionat deasupra slot-urilor RAM.

cooler_master_v10_nakedIntre cele doua blocuri verticale se regaseste primul ventilator, al doilea fiind situat peste blocul orizontal. Cooler Master a avut grija ca al lor V10 sa aiba suficienta garda pentru a permite si memoriilor mai inalte sa fie folosite. Totusi exista o limita: Corsair Dominator (fara ventilatorul aferent). Si sunt suficiente alte modele si mai inalte, care nu vor putea fi imperecheate cu un V10.

Ventilatoarele, de 120 mm, se invart la 800 – 2400 rpm, generand un flux de aer de aproximativ 90 cfm. Au LED-uri rosii si exceleaza la capitolul silentiozitate, zgomotul maxim al acestui cooler fiind de 17 dB. Si la pachet primim si o siringa de pasta termoconductoare.

Cooler Master V10 este compatibil LGA1366, LGA775 si skAM3, AM2, 939, 940 si chiar si 754. Si pe langa conectorul electric in patru pini al ventilatoarelor, V10 mai trebuie sa primeasca si o alimentare Molex. Dar cu toate aceste atuuri V10 nu poate sa invinga un ThermalRight Ultra 120 Extreme, care ramane un rege incontestabil. Dar se apropie suficient de mult.

Cooler Master V10 reuseste sa raceasca un procesor quad core Intel Core i7 920 (nucleu Bloomfield, 2.66 GHz) overclock-at pana la 3.6 GHz (voltaj 1.3 V) pana la 34 ºC in idle si 61 ºC in full load (OCCT 3.0.0). Un review complet puteti citi aici.

Dar chiar daca performantele sunt bune, acest cooler imens vine si cu un pret la fel de mare: 115 $. Si daca mai punem la socoteala si ca nu se intelege cu unele carcase si memorii, devine o alegere destul de pretentioasa.
cooler_master_v10

.. Citeste tot la la arenait.ro.