Robotul traducător din Google Chat

martie 23 17:20 2012

Puţină lume ştie că Google Chat are implementat un robot care te ajută să porţi o conversaţie cu un partener sau un grup de parteneri în peste 20 de limbi străine. Soluţia este extrem de simplă: trebuie doar să ştii cum se numeşte robotul de care ai nevoie şi apoi să-l adaugi la conversaţie.

Ideea probabil că nu le-a venit greu: dacă tot aveau gata cele două servicii, Google Chat-ul precum şi sistemul Google Translate în peste 20 de limbi, de ce nu le-ar integra? Cum să faci însă pentru ca tot ce-i scrii tu, pe româneşte, amicului străin să se traducă în timp real, în fereastra de chat?

Soluţia aleasă e oarecum simplă. Fiecare limbă are deja o abreviere (en, ro, fr, de), aşa că fiecărei combinaţii de tip romanian to english, english to romanian etc i-a revenit cîte un bot. Lista de boţi (mai precis, de combinaţii disponibile) o puteţi găsi la Google Support, însă aceştia sînt oricum uşor de intuit. Spre exemplu, botul care se ocupă de traducerea din engleză în spaniolă se numeşte [email protected], iar cel care traduce din engleză în olandeză se va numi [email protected].

Un mesaj în română trimis din Chat către botul [email protected] va primi ca răspuns varianta mesajului în engleză.

Cum funcţionează

Ca să discuţi pe chat cu un străin trebuie mai întîi să-l adaugi în lista de contacte pe botul aferent traducerii. Şi apoi să-l inviţi în conversaţia cu respectivul.

 

Pentru fiecare limbă există doi boţi: cîte unul pentru fiecare sens al traducerii limbii respective în şi din engleză. Spre exemplu, există cuplul ro2en/en2ro, en2nl/nl2en, dar nu există ro2nl sau ru2ro. S-a mers pe ideea că, măcar unul dintre parteneri ştie engleză. Astfel, dacă vrei să vorbeşti cu un arab, să te poţi folosi de botul en2ar (english to arabic). Adică, în cazul în care acesta nu ştie engleză, textul tău scris în engleză botul i-l va afişa direct în limba natală.

Despre perechea de boţi en2ro/ro2en nu s-ar putea spune că ar avea şanse la vreo olimpiadă la gramatica limbii române. Însă probabil că cele mai folosite nu vor fi acestea, ci celelalte combinaţii.

 

. Citeste tot la pcworld.ro.

  Categories: