Games in Schools – Jocurile video ajung în școli și vor ajuta la cursurile de istorie, engleză și matematică

noiembrie 28 14:25 2022

Stire IT din Comunicatii: Games in Schools – Jocurile video ajung în școli și vor ajuta la cursurile de istorie, engleză și matematică

Elevi din peste 20 de școli din întreaga țară învață, începând cu această toamnă, cu ajutorul jocurilor video. RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) a demarat programul Games in Schools, al cărui scop este să ofere instrumente alternative profesorilor care caută să facă materiile pe care le predau mai atractive pentru elevii din ciclul gimnazial. Programul Games in School este un proiect RGDA, susținut de UniCredit Bank.

În acest sens, RGDA a pus la dispoziția profesorilor manualul european Games In Schools, realizat de către European School Network si ISFE (Interactive Software Federation of Europe). Manualul, tradus în limba română de către RGDA, oferă informațiile necesare pentru ca profesorii să poată înțelege care sunt beneficiile educaționale ale jocurilor și să învețe modul în care să folosească jocuri video ca resurse educaționale și motivaționale în timpul orelor de curs.

Pe lângă manualul generic european tradus, RGDA a inițiat și un program pilot al Games in Schools pentru trei materii gimnaziale: istorie, engleză și matematică. Pe parcursul anului școlar, profesorii de clasele V-VIII de la școli din Constanța, Bihor, Dolj, Suceava, Iași, Ilfov, Galați, Maramureș, Brașov și alte județe vor preda materiile elevilor, folosindu-se de jocurile video potrivite pentru a capta mai mult atenția acestora.

Lecții de istorie via Assassin’s Creed

Alături de câțiva voluntari din industrie și profesorii din programul pilot, asociația a creat liste de jocuri specifice, gândite să fie conforme cu programa școlară a elevilor de gimnaziu. De exemplu, la orele de istorie, fie că vor preda lecții despre antichitate, primul război mondial, fie despre revoluția franceză, epoca victoriană sau Grecia Antică, profesorii vor avea la îndemână exemple specifice din jocuri celebre. Sesiuni de joc în titluri precum Valiant Hearts: The Great War, Assassin’s Creed Unity și Odyssey, The Great Conqueror: Rome War Game sau Triviador, printre multe altele, îi vor ajuta pe profesori să explice, într-un mod interactiv, aceste perioade definitorii pentru civilizație.

La clasele de matematică, elevii de clasa a V-a și a VI-a vor acumula cunoștințe despre numerele naturale, fracții Q și Z, elemente geometrice cu ajutorul unor jocuri precum Otter Rush, Meteor Multiplications, Hungry Puppies și multe altele. Jocurile video implică mai multe beneficii educaționale, printre care dezvoltarea aptitudinilor cognitive, spațiale și motorii, a principiilor elementare (relațiile cauză și efect) și pot fi folosite, în mod creativ, la soluționarea problemelor complexe. Mai mult, jocurile oferă exemple practice ale unor concepte și reguli care, altfel, ar fi dificil de ilustrat în lumea reală.

“Jocurile video sunt o pasiune pentru foarte mulți copii, iar dacă sunt utilizate corespunzător, pot fi și un mediu prin care copiii înțeleg, explorează sau sedimentează o anumită materie. Alegerea jocului video precum și rolul de moderator al profesorului sunt vitale pentru a se obține rezultatele dorite ale învățării. Jocurile video pot completa învățarea tradițională, dar nu o pot înlocui. Vedem Games in Schools ca un program ce oferă unelte extra profesorilor ce caută noi modalități de a atrage interesul copiilor pentru materiile lor,” a precizat Andreea Medvedovici Per, director executiv RGDA. 

Încă un pas către materia opțională EduGaming

Pe parcursul programului pilot, membrii asociației oferă suport fizic și online profesorilor care au ajutat la adaptarea manualului european generic. În urma feedback-ului lor, RGDA își propune să îmbunătățească experiența la clasă a profesorilor din program, astfel încât, începând cu septembrie 2023, să poată include în program și alte instituții de învățământ, profesori și noi materii. Prin programul Games in Schools, RGDA va oferi sprijin profesorilor care doresc să propună materia opțională integrată EduGaming pentru anul școlar 2023-2024. 

Ministerul Educației a introdus, pentru prima oară, materia EduGaming în Ordinul Ministrului Educației nr. 6.101/2022 privind aprobarea de programe școlare pentru discipline opționale din învățământul preuniversitar. Profesorii care aleg să predea acest opțional vor ajuta copiii să dobândească competențe generale ca utilizarea strategiilor de joc pentru o raportare eficientă și creativă la lumea înconjurătoare și aplicarea regulilor fairplay-ului în timpul jocului în vederea relaționării pozitive cu ceilalți.

RGDA consideră acest opțional o oportunitate extraordinară pentru profesorii interesați să aibă o oră extra-curiculară pe săptămână cu elevii în care să joace jocuri care, pe lângă competențele generale, pot sedimenta cunoștințe și aptitudini din alte materii. 

The post Games in Schools – Jocurile video ajung în școli și vor ajuta la cursurile de istorie, engleză și matematică appeared first on gadgets & lifestyle..

. Sursa connect.ro.

Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri din comunicatii. Vezi titlurile cele mai importante mai jos.

scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.