Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale


august 12 17:21 2021

Stire IT din Comunicatii: Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale

Inteligenţa artificială începe să fie implicată în proiecte tot mai variate şi cu un nivel de dificultate tot mai mare, precum finalizarea unei simfonii compusă iniţial de marele compozitor german Ludwig van Beethoven.

Este vorba de un proiect iniţiat în primăvara anului 2019 de Deutsche Telekom pentru a marca cea de-a 250-a aniversare a nașterii lui Beethoven. Atunci, grupul german a organizat o echipă de experți internaționali în muzică și inteligenţă artificială care să finalizeze cea de-a 10-a Simfonie, începută dar neterminată de compozitor, cu ajutorul acestei tehnologii.

Obiectivul artistic fiind acela de a recompune una dintre operele marelui compozitor, cel tehnic a fost de a demonstra că algoritmii pot fi creativi și pot completa factorul uman chiar şi în muzică.

Deutsche Telekom va prezenta Simfonia a 10-a de Beethoven, completată cu ajutorul AI, la Forumul Telekom din Bonn, în luna octombrie a acestui an.

Un scurt fragment audio care poate fi ascultat aici oferă ascultătorilor o primă experiență a compoziției finale. Acesta a fost interpretat de Beethoven Orchestra Bonn sub direcția dirijorului Dirk Kaftan și avându-l pe Cameron Carpenter la orgă.

Compoziția rezultată va fi, de asemenea, discutată cu siguranță de către public. Tim Höttges, CEO Deutsche Telekom, este convins de acest lucru: „Cred că rezultatul este ceva cu adevărat uimitor, deoarece oamenii și mașinile au creat ceva nou. Dar este important să vedem rezultatul drept ceea ce este. Beethoven a trăit în timpul său. Beethoven a trăit într-o societate caracterizată de războaie, de lipsuri, dar și de multă dragoste și empatie. Nicio mașină nu poate face asta astăzi. Cu toate acestea, mașina înțelege muzica și o poate dezvolta în continuare, dar nu poate integra zeitgeist-ul – subiectul la îndemână, dacă doriți – în muzică”.

Povestea celei de-a 10-a Simfonii

Cu puțin înainte de moartea sa, Beethoven a început să lucreze la a 10-a Simfonie, o lucrare care urma să rămână neterminată. Sub conducerea dr. Matthias Röder, Director General la Institutul Karajan, un grup de experți în AI și muzicologi au dezvoltat „Beethoven AI”, care „înțelege” stilul lui Beethoven. Printre experții care au oferit îndrumări științifice și supraveghere s-a numărat și Prof. Dr. Christine Siegert, șefa Departamentului de Cercetare din cadrul Beethoven-Haus.

Inteligența artificială nu a fost „hrănită” doar cu compozițiile lui Beethoven și însemnările sale despre a 10-a simfonie; de asemenea, i s-au oferit lucrări de la compozitori și muzicieni care l-au inspirat și influențat în mod demonstrabil pe Beethoven în timpul vieții sale, precum Johann Sebastian Bach. Împreună cu experții, algoritmul a continuat lucrarea incompletă a lui Beethoven. Iar compozitorul Walter Werzowa, muzicienii și dirijorul lor au transformat această notație într-o compoziție vie.

Experimentați live premiera mondială

Premiera mondială a simfoniei va avea loc pe 9 octombrie la Forumul Telekom din Bonn. Premiera va fi transmisă în direct și gratuit pe MagentaMusik 360. Tot acolo, în urma premierei, spectacolul va fi disponibil publicului.

BMG lansează albumul „Beethoven X – The AI Project” în toată lumea pe 8 octombrie, sub formă de CD și Stream / Download (de asemenea, în Dolby Atmos) pe toate platformele digitale.

The post Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale appeared first on gadgets & lifestyle..

. Sursa connect.ro.

Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri din comunicatii. Vezi titlurile cele mai importante mai jos.

scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.