Vrei să îți vinzi smartphone-ul? Iată cum poți șterge tot din el!

februarie 06 10:19 2019

Stire IT din Comunicatii: Vrei să îți vinzi smartphone-ul? Iată cum poți șterge tot din el!

În cazul în care te-ai plictisit de smartphone și te-ai gândit să-l faci cadou sau să-l vinzi, trebuie șterse toate datele personale. Dar cei care până acum credeau că simpla ștergere a fotografiilor sau resetarea la setările din fabrică este suficientă, se înșeală. În multe cazuri, este posibilă restaurarea datelor cu aplicații simple, de genul Recovery. Motivul, este că la ștergerea simplă este eliberată doar memoria pentru fișier, pentru a avea date noi la dispoziție. Dar atât timp cât acolo nu se memorează date noi, cele vechi încă mai sunt prezente. Asta poate fi de ajutor în cazurile în care ai șters din greșeală date de pe telefon, dar este mai degrabă contraproductiv când se dorește înstrăinarea telefonului mobil. Deținătorii de smartphone-uri mai vechi, fabricate înainte de 2014 ar trebui să fie foarte atenți, deoarece datele de pe aceste smartphone-uri nu sunt criptate automat. Criptarea automată se realizează începând cu Android 5.0, respectiv iOS 7. Dacă urmezi pașii de mai jos, smartphone-ul devine la fel de discret ca în prima zi și nimic nu stă în calea înstrăinării către terțe persoane.1. ASIGURAREA DATELOR/ REALIZAREA BACKUP-ULUI

Înainte de a șterge definitiv datele personale, acestea ar trebui asigurate – și după caz datele neutilizate trebuie șterse (sfat 3). Pentru aceasta ai la dispoziție diverse opțiuni. Cea mai simplă opțiune este stocarea fotografiilor, clipurilor video sau a documentelor pe un mediu de stocare extern, precum cardul de memorie SD sau un computer. Alternativ poți realiza un backup complet, pentru a realiza o copie fidelă a conținutului de pe smartphone. Cea mai confortabilă este asigurarea automată: pentru aceasta toate datele sunt memorate în Cloud și la nevoie pot fi accesate. La utilizarea Cloud trebuie avut grijă că de multe ori spațiul de stocare este limitat și nu este sub controlul utilizatorului. Dacă vrei să mergi la sigur, trebuie să mizezi pe medii proprii de stocare. Anumiți producători de smartphone-uri, precum Samsung sau LG oferă aplicații speciale, cu ajutorul cărora este posibil transferul datelor pe computer. Utilizatorii Android găsesc funcția de backup pentru Google Cloud în setări la „Creare copie de rezervă și resetare“. Mai întâi activează crearea backup-ului, precum și funcția „Restaurare automată“, apoi de la „Cont pentru backup“ alege contul Google, precum și datele pentru care dorești backup. Cei care doresc să stocheze acolo doar fotografii și clipuri video, o poate face și prin intermediul aplicației Google Photos. Utilizatorii Apple își potstoca datele în iCloud. Pentru aceasta, iPhone-ul trebuie conectat la o rețea Wi-Fi. Funcția se găsește în „Configurări“ la „iCloud“. Mergi în jos până la funcția „Backup iCloud“ și activeaz-o. În fereastra de confirmare, apasă „OK“. Alternativ se poate realiza un backup și prin iTunes și o imagine completă a sistemului este stocată local pe computer.

2. CRIPTAREA DATELOR

Pentru ca datele sensibile să nu ajungă pe mâini greșite, memoria internă a smartphone-ului ar trebui în primul rând să fie criptată. Astfel datele care mai rămân după ștergere devin ilizibile pentru terți. La dispozitivele Android cu versiunea începând cu 3.0, se poate activa opțional criptarea completă a dispozitivului. Trebuie avut în vedere este necesară o anumită perioadă de timp pentru operațiunea de criptare și că sistemul de operare ar putea fi încetinit. În plus, telefonul ar trebui să fie încărcat sau să fie conectat la sursa de alimentare. În cazul întreruperii criptării, există riscul pierderii datelor! La Android deschide „Configurări“ și mergi la „Securitate“. Aici găsești înregistrarea „Telefon/Criptare dispozitiv“. De regulă, smartphone-urile cu versiuni mai noi de Android (începând cu 6.0) sunt criptate din fabrică, nefiind necesară intervenția utilizatorului. Și iPhone-urile începând cu generația 4 dispun de criptarea internă a datelor. Însă înainte ca aceasta să devină eficientă, trebuie activată blocarea cu cod. În setări, apasă pe „Configurări“ pe „Touch ID & Cod de acces/Activați codul“ și introdu un cont format din șase cifre. După re-introducerea codului, acesta este activat.

3. ȘTERGEREA DATELOR NEUTILIZATE

Înainte de rularea backup-ului pe noul dispozitiv, poți utiliza ocazia pentru curățarea memoriei și pe lângă datele neutilizate să ștergi și aplicațiile pe care nu le accesezi niciodată. La Android mergi la „Setări“ la „General/Aplicații“. Alege aplicația dorită și apasă pe „Ștergere“. Alternativ, ștergerea funcționează direct din magazinul Google Play. Utilizatorii de iPhone pun degetul pe simbolul pentru aplicație până aceasta începe să “tremure” și apoi apasă pe crucea mică din colțul din stânga sus. Se recomandă și golirea memoriei cache pentru a îndepărta urmele lăsate pe internet. Versiunile actuale de Android oferă în plus o funcție care permite ștergerea simultană a tuturor datelor. Aceasta se află în „Setări“ la „Sistem“. Acolo alege „Memorie/ Golire memorie cache“ și apasă pe „Șterge“.

4. RESETAREA SISTEMULUI ȘI ȘTERGEREA DATELOR

Dacă este activată criptarea și toate datele sunt șterse manual, smartphone-ul trebuie pus în starea de livrare. Sunt îndepărtate din nou toate setările, aplicațiile și datele personale din memoria internă. La Android, funcția se găsește la „Creare copie de rezervă și resetare “. După o repornire apare asistentul de configurare analog primei configurări. Atenție: în ciuda resetării, anumite date încă mai sunt disponibile și la final se recomandă rescrierea completă a memoriei. Pentru aceasta, configurează smartphone-ul fără cont Google. Acoperă obiectivul smartphone-ului sau pune-l pe masă și pornește înregistrarea video până când memoria internă se umple. Acum resetează din nou smartphone-ul. Pentru utilizatorii Apple, acest procedeu este mai simplu, deoarece resetarea internă șterge cu încredere toate datele. Mergi la „Setări/ General/Resetare/Ștergeți toate conținuturile și setări“. Procesul durează doar câteva secunde.SFATURI PENTRU VÂNZAREA SMARTPHONE-ULUI

Cei care doresc să vândă smartpohone-ul mai vechi sau să-l ofere cadou, în prealabil pe lângă ștergerea fotografiilor, clipurilor video și altor date personale, trebuie să mai aibă în vedere următoarele:

  1. Șterge toate legăturile la conturi, inclusiv contul Google. Important: smartphone-urile începând cu versiunea Android 5.0 dețin așa-numita funcție de protecție a dispozitivului. Cu această funcție, repornirea telefonului în urma unei resetări este posibilă doar dacă se cunosc datele de acces. Deoarece cumpărătorul nu le cunoaște, protecția trebuie dezactivată. Pentru aceasta, accesează setările smartphone-ului și apoi la „Conturi“ alege „Google“. În fereastra nou deschisă apasă pe cele trei puncte din dreapta sus și alege „Elimină cont“.
  2. Șterge toate datele de contact și programările din agenda, respectiv calendar.
  3. Dezactivează codul pentru blocarea ecranului. 4. Îndepărtează cardul de memorie SD și cartela SIM din dispozitiv.
  4. Utilizatorii Apple trebuie să dezactiveze căutarea iPhone. Din „Configurări“ alege numele utilizatorului, apoi „iCloud“ și se dezactivează „Găsire iPhone“. Alternativ telefonul se poate șterge direct din aplicația „Căutare iPhone“.APLICAȚII PENTRU ȘTERGEREA DEFINITVĂ

Pentru ștergerea permanentă a datelor personale precum fotografii, videoclipuri sau documente de pe smartphone, sunt disponibile aplicații special gândite pentru ștergere. Următoarele aplicații își îndeplinesc rolul cu încredere, însă aplicații asemănătoare, potrivite pentru ștergerea datelor de pe smartphone-uri sunt și: Norton Clean, CC Cleaner, Avast Cleanup precum și Clean my Android.

iSHREDDER 6 (ANDROID & iOS)

Aplicația nu șterge doar datele, ci le și suprascrie de trei ori cu algoritmi de ștergere și creează un raport de ștergere. Nu funcționează doar cu memoria internă a smartphone-ului, ci și cu cardurile microSD utilizate. Datele care trebuie șterse, pot fi șterse fie selectiv (de ex. listele cu apeluri, contacte, cache-ul aplicațiilor) fie prin intermediul managerului de fișiere integrat, cu ajutorul căruia printr-un clic se pot selecta fișiere individuale sau dosare întregi. Aplicația are o interfață ordonată, operarea este simplă, nu afișează publicitate și, prin urmare, este potrivită și pentru începători. Pe lângă versiunea standard gratuită Android, există și una Militar-Edition la prețul de 7,99 euro. Pentru versiunea iOS, utilizatorii Apple trebuie un scoată din buzunar 29,90 euro.

ANDROID ERASER (ANDROID)

Datele din memoria telefonului și de pe cardul SD pot fi șterse cu această aplicație. În acest scop, aplicația utilizează algoritmi de ștergere recunoscuți internațional, cum ar fi standardul NATO. Prin intermediul unui manager de fișiere integrat, este posibilă afișarea fișierelor de șters. În plus, este posibilă rescrierea memoriei libere, pentru a șterge toate sectoarele datelor, care anterior au fost trimise manual în coșul de gunoi. Astfel, restaurarea acestor date devine imposibilă. Aplicația are o interfață ordonată, navigarea se realizează ușor. Cu versiunea gratuită a aplicației se pot șterge doar 10 MB de date pe zi – ceea ce este foarte puțin, având în vedere că o singură fotografie are de obicei dimensiuni de 3 până la 4 MB. În orice caz, recomandăm upgrade-ul (3,59 euro).

SECURE DELETE (ANDROID)

Cu ajutorul acestei aplicații, datele pot fi șterse din memoria internă și de pe cardul de memorie SD. După ce se alege opțiunea corespunzătoare, sunt afișate fișierele, care ulterior se pot selecta individual. Cu toate acestea, cu versiunea gratuită este posibilă ștergerea permanentă doar a fotografiilor. Cei care doresc să șteargă pentru totdeauna alte date, trebuie să achiziționeze versiunea Pro pentru 2,09 euro. Aplicația oferă o structură a fișierelor asemănătoare cu Windows-Explorer. Pentru o privire de ansamblu mai bună este disponibilă o funcție de sortare. Pentru a nu șterge nimic accidental, este necesară o confirmare manuală corespunzătoare. Acest lucru este relativ enervant, dar te poate scuti de probleme. Odată șters un fișier, nu mai este posibilă restaurarea acestuia. Design-ul este simplu, pentru operare s-ar fi putut găsi o soluție mai ieftină.

AVG CLEANER (ANDROID & iOS)

Cei care doresc să curețe temeinic memoria telefonului, trebuie să apeleze la o aplicație precum AVG Cleaner: aplicație pentru ștergerea definitivă & economisire energie. Acest lucru nu numai că șterge temeinic fișierele, dar elimină și datele reziduale, șterge aplicații sau cache-ul cu un simplu gest de glisare. Acest lucru funcționează bine, iar smartphone-ul este agil din nou ca și în prima zi. Mai puțin plăcută este publicitatea afișată în versiunea gratuită, care este foarte agasantă și uneori chiar suprapune rezultatele analizei dispozitivului. Cei care doresc să evite publicitatea, trebuie să recurgă la un abonament lunar de 3,19 euro sau unul anual de 8,49 euro.

The post Vrei să îți vinzi smartphone-ul? Iată cum poți șterge tot din el! appeared first on Revista connect Romania.

. Sursa connect.ro.

Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri din comunicatii. Vezi titlurile cele mai importante mai jos.

  Article "tagged" as:
  Categories:
scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.