Cum functioneaza o baterie de laptop


februarie 24 13:59 2015

Folosim bateria de laptop zi de zi si vom cumpara candva baterii noi online sau de la un magazin de specialitate. Insa, cei mai multi dintre noi nu suntem familiarizati cu modul in care functioneaza o baterie de laptop. O baterie de laptop lucreaza aproximativ in acelasi fel ca bateriile care sunt in CD playere portabile, telecomenzi, radiouri, aparate foto etc. La fel ca bateriile folosite in aceste articole, bateriile de laptop vin in marimi diferite, in functie de marimea laptopului. Bateriile de laptop cu toate acestea, contin in ele circuite complexe de incarcare care functioneaza impreuna cu hardware-ul laptopului.

Baterie Laptop

In interiorul fiecarei baterii sunt, de asemenea, electrozi pozitivi si negativi. Pentru a furniza curent laptop-ului, o reactie chimica are loc atat la electrozii pozitivi cat si negativi. Aceasta reactie are loc intr-un mod specific cu scopul de a elibera energie si de a goli bateria. Conectarea la curent a laptopului, inverseaza acest proces pentru a incarca bateria. Procesul de inversare genereaza aceasi reactie chimica insa in mod invers atat pentru electrozi pozitivi cat si negativi. Procesul de incarcare si descarcare trebuie sa fie exact, altfel un scurt circuit poate aparea. Acest proces este in esenta acelasi, indiferent daca bateria este din litiu-ion (Li-Ion), nichel-hidrat de metal (Ni-MH), sau Li-Polimer (Li-Poly).

Procesul de incarcare si descarcare este reglementat de hardware-ul din interiorul laptop-ul. Hardware-ul laptop-ului asigura faptul ca celulele sunt functionale la capacitatea lor maxima. Aceasta este ceea ce va permite sa verificati durata de viata a bateriei de laptop inainte ca aceasta trebuie să fie schimbata. Un simbol al bateriei este de obicei afisat in coltul din dreapta din bara de meniu. Acest simbol grafic arata cat de multa energie a fost consumata, precum si cat mai este pana se descarca complet. Desi o baterie de laptop este reincarcabila, aceasta are o durată de viata limitata. O baterie tipica, de obicei, se poate reincarca de 500-700 ori inainte de a nu mai fi capabila de reincarcare, si va fi necesara o inlocuire. Numarul de incarcari variaza in modul in care este folosit laptopul.

Unele functii necesita mai multa energie decat altele. Folosind functii precum un player DVD sau folosind luminozitatea ecranulului la maxim, poate duce la descarcarea bateriei mai rapid, astfel, cerand ca acesta sa fie reincarcata mai devreme. Cu cat trebuie sa incarcati bateria mai repede, cu atat durata s-a de viata va scadea.

scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.