Opera 10 – o nouă filă din istoria unui browser subapreciat (Software)

iunie 03 19:40 2009

Opera este unul din browserele care meritau mai mult şi ar fi trebuit să fie mult mai popular şi mai apreciat decât este în prezent. Opera e o legendă în domeniu. Este cel mai inovator browser din toate timpurile şi singurul nume mare cu rădăcini pe bătrânul continent. Restul, Internet Explorer, Firefox, Chrome şi Safari sunt produse peste ocean.

Opera este browser-ul care a inventat multe din tehnologiile pe care ceilalţi le-au adoptat de-a lungul timpului. Tab-urile, gesturile de mouse, salvarea automată a sesiunilor, căsuţa de căutare direct din browser şi mai nou Speed Dial sunt o parte din facilităţile introduse de Opera şi preluate mai apoi şi de celelalte browsere sau adăugate prin intermediul addon-urilor. Tot Opera a fost browser-ul care a ţinut cont de standardele Web în timp ce Internet Explorer le călca în picioare.

De aceea, este o nedreptate faptul că Opera nu primeşte aprecierea pe care ar fi meritat-o. Dacă ierarhia browserelor Web s-ar fi stabilit corect, ţinând cont de facilităţi şi inovaţii, Opera ar fi ocupat acum unul din primele două locuri.

Opera 10

Opera Software a lansat astăzi prima versiune Beta publică a noii versiuni, Opera 10. Cum era normal, aceasta vine cu o serie de noutăţi, unele dintre ele foarte interesante.

Interfaţă

Opera 10 vine cu o interfaţă puţin cosmetizată. Mai precis partea superioară a browser-ului – tab-urile şi bara de butoane au fost puţin schimbate. A dispărut efectul "aqua" iar cuvintele de ordine par să fie colţuri rotunjite. Atât tab-urile, cât şi butoanele au fost rotunjite la colţuri şi arată destul de bine. Faţă de versiunea Alpha, care era destul de neîngrijită, acest beta lasă impresia că este destul de aproape, cel puţin la suprafaţă, de produsul final.

Opera 10

Opera 10

Cea mai interesantă noutate din punct de vedere estetic şi chiar funcţional este aşa numita facilitate Visual Tabs. Practic, poţi lăţi bara de tab-uri, trăgând pur şi simplu cu mouse-ul în jos. În acest fel, locul tab-urilor compuse din favicon şi titlul paginii, este luat de un thumbnail care înfăţişează pagina respectivă.

Funcţionalitatea acestor aşa-numite tab-uri vizuale poate fi importantă pentru unii, în timp ce pentru alţii poate constituii doar un element de decor. Cei care se bazează mult pe memoria şi reflexele vizuale ar putea aprecia această funcţie. Pe de altă parte, utilizatorii care nu vor să-şi ocupe spaţiul cu alte elemente, dincolo de pagina vizitată, nu vor fi foarte entuziasmaţi. Oricum, această facilitate este încă o dovadă că Opera este un browser care inovează.

Viteză şi standarde Web

Pentru cei interesaţi de specificaţiile tehnice trebuie spus că Opera 10 are la bază motorul de randare Opera Presto 2.2. Acesta promite îmbunătăţiri pe mai multe planuri: respectarea standardelor Web, viteză şi stabilitate.

Opera 10

Legat de respectarea standardelor Web nu există loc de interpretări. Opera 10 are scor maxim, 100/100 la testul Acid3. Din păcate, mai trebuie ca şi dezvoltatorii de site-uri să ţină cont de standarde.

Opera promite că noua versiune va fi cu 40% mai rapidă decât cea anterioară. Chiar şi aşa, noua versiune este destul de mult în spatele lui Google Chrome, Safari şi Firefox. O viteză medie de 5093.0ms (+/- 4.9%), îl situează abia pe locul 4, fiind mai rapid doar decât Internet Explorer.

La capitolul stabilitate, laudele oficiale par să fie justificate. Nu am avut probleme din acest punct de vedere nici cu versiunea Alpha, nici cu proaspăt lansatul Beta.

Turbo sau mai puţin

Una dintre cele mai importante noutăţi ale noii versiuni este Opera Turbo. Această facilitate ar trebui să ofere un spor suplimentar de viteză, în special în cazul conexiunilor lente. Scurta experienţă pe care am avut-o cu Opera Turbo nu mi-a lăsat însă o impresie prea bună. Este adevărat că că am folosit-o pe o conexiune bună, neavând la dispoziţie, surprinzător, o conexiune proastă.

Opera 10

În jumătate de zi dinaintea publicării acestui articol, Opera Turbo nu doar că nu mi-a oferit vreun spor cât de puţin vizibil de viteză, dar pare să creeze şi alte probleme. Cu Opera Turbo activat paginile nu sunt randate corect, iar imaginile sunt pixelate. Poate este doar o problemă în această versiune Beta.

Opera 10

Alte noutăţi

Speed Dial, cum este numită pagina afişată când deschizi un tab nou, a primit un plus de configurabilitate odată cu Opera 10. Utilizatorul poate alege numărul de rânduri şi coloane, de la cel puţin 2×2, la maxim 5×5. Se poate alege chiar şi o imagine de fundal pentru Speed Dial.

Opera 10

Alte noutăţi notabile sunt corectorul ortografic inline care dispune de un sistem eficient de adăugare a dicţionarelor şi update-ul automat la noile versiuni. De asemenea, clientul de e-mail intern, M2, a învăţat în sfârşit HTML.

Per total, cu tot cu micile scăpări care pot fi iertate unei versiuni Beta, Opera 10 mi-a lăsat o impresie plăcută şi mi-a dovedit că norvegienii continuă să inoveze, chiar dacă la un nivel mai redus. Le recomand tuturor celor care nu au folosit niciodată Opera să-l încerce. Este un browser care merită mai mult.

Descarcă Opera 10 de pe go4it.ro

[…]

Cuvinte cheie: Opera

Subiecte asemănătoare:
» Opera 10 trece examenele cu brio
» Apple blochează Opera Mini pentru iPhone
» Opera Mobile 9.5, acum cu Widget-uri
» Opera Mobile 9.5 va fi lansat în luna iulie
» Opera tocmai a trecut testul web Acid3

Articol original – Opera 10 – o nouă filă din istoria unui browser subapreciat, de pe site-ul go4it.ro

Citeste tot la go4it.ro

  Categories:
scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.