• luni, 27 iunie 2022, 20:41Zece persoane au murit și alte 251 sunt rănite din cauza unor scurgeri de gaze toxice în Iordania

  Zece persoane au murit şi alte 251 au fost rănite în urma unei scurgeri de gaze toxice dintr-un rezervor de depozitare în portul Aqaba, din Iordania.

  Autorităţile le-au cerut locuitorilor să închidă ferestrele şi să rămână în case, relatează Reuters.

  Scurgerea de gaze s-a produs după ce un rezervor plin cu gaz toxic a căzut în timpul transportului, a declarat purtătorul de cuvânt al direcţiei de siguranţă publică, potrivit agenţiei de ştiri de stat Petra, potrivit spotmedia.ro.

  Zece persoane au murit în Iordania, iar câteva sute au fost rănite după ce un rezervor de depozitare cu gaze a fost avariat

  Un videoclip postat pe pagina de Twitter a televiziunii de stat a arătat un rezervor de depozitare când cădea în timpul transportului şi se trântea de puntea unei nave. Se pot observa gaze de culoare galbenă care se ridică în aer în timp ce oamenii fug.

  Mai multe avioane de evacuare au fost trimise în Aqaba, a precizat televiziunea de stat.

  Premierul Bisher al-Khasawneh a format o echipă care să ancheteze incidentul, condusă de ministrul de Interne, a menţionat Ministerul Informaţiilor.

  O explozie mortală a avut loc la un cunoscut hotel din centrul Havanei, făcând o gaură de câteva etaje în partea laterală a clădirii. Au murit cel puțin nouă persoane și alte 30 au ajuns la spital, au anunțat martorii și presa de stat.

  O explozie mortală produsă vineri la un hotel celebru din centrul Havanei a ucis cel puțin 22 de persoane și a rănit peste 70.

  Echipele de salvare s-au grăbit să ajungă la fața locului în timp ce mulțimea s-a adunat în fața Hotelului Saratoga, după ce explozia a zguduit cartierul în cursul dimineții.

  Barbara Pineda, o locuitoare din Havana, spune:

  ”Am simțit o explozie clară, un singur bum și am văzut cristale crăpând și căzând și un nor alb de praf care nu voia să dispară. Dar am reușit să închid ușa și să mă îndepărtez, în direcția opusă”.

  Vorbind de la fața locului la televiziunea cubaneză, președintele Miguel Diaz-Canel a declarat că explozia care a sfâșiat mai multe etaje ale hotelului pare să fi fost cauzată de o scurgere de gaz.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Zece persoane au murit și alte 251 sunt rănite din cauza unor scurgeri de gaze toxice în Iordania appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 20:20Muniție din al Doilea Război Mondial a fost găsită lângă Miercurea-Ciuc
  muniție al doilea război mondial Miercurea-Ciuc

  Un element de muniție din al Doilea Război Mondial a fost găsit luni după-amiază în zona Jigodin, de la marginea municipiului Miercurea-Ciuc, acesta fiind ridicat în siguranţă de pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

  Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, elementul de muniţie a fost găsit la marginea pădurii de un detectorist autorizat, care a sunat la numărul de urgenţă 112, potrivit agerpres.ro.

  La faţa locului s-a deplasat echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita, care a identificat elementul de muniţie ca fiind lovitură de grenadă EG2, provenind din a doua conflagraţie mondială.

  Acesta a fost ridicat, transportat şi depozitat în siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare, a mai precizat sursa citată.

  Muniţie de război, descoperită în Harghita

  Mai multe lăzi cu grenade neexplodate au fost descoperite într-un depozit situat la 4 metri adâncime, în Topliţa, judeţul Harghita. Accesul a fost restricţionat pe o rază de 100 metri.

  IGSU anunţă descoperirea mai multor lăzi cu muniţie rămasă neexplodată (grenade)(n.r. 30 iulie 2018), găsite într-un depozit situat la 4 metri adâncime din Topliţa, judeţul Harghita.

  La faţa locului au fost trimise 2 autospeciale pirotehnice – una de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă-USISU Ciolpani şi una de la ISU Harghita.

  ”De asemenea, la locul evenimentului se deplasează şi containere tip multirisc, dotate cu echipamente necesare intervenţiei.

  ”Pentru siguranţa cetăţenilor aflaţi în proximitatea locului de desfăşurare a misiunii, accesul pe o rază de 100 de metri a fost restricţionat”, anunţă sursa citată.

  Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, depozitul de muniţie neexplodată a fost descoperit în urma unor lucrări de excavare la reţeaua de canalizare.

  ”Este vorba de mai multe lăzi cu grenade. A fost evacuată zona pe circa 100 de metri, respectiv două persoane. Zona a fost delimitată, iar accesul a fost restricţionat”, informează reprezentanţii ISU Harghita.

  Se presupune că grenadele datează din Primul Război Mondial. Acestea au fost găsite pe strada Mesteacănului din municipiul Topliţa.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Muniție din al Doilea Război Mondial a fost găsită lângă Miercurea-Ciuc appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 20:04Marocanul prins și condamnat la moarte în Donețk poate vorbi cu rudele sale

  Marocanul care a fost recent prins și apoi condamnat la moarte în regiunea Donețk din Ucraina a primit permisiunea de a vorbi cu rudele sale.

  Un cetăţean marocan capturat şi condamnat la moarte de un tribunal din teritoriile ucrainene controlate de Rusia a primit permisiunea de a vorbi cu rudele sale, relatează agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, citând un oficial din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD). Marocanul a fost făcut prizonier în timpul luptelor din Ucraina.

  Saaudun Brahim, în vârstă de 21 de ani, a fost capturat de ruşi şi a fost acuzat că este mercenar alături de britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner.

  Marocanul condamnat la moarte în Donețk va putea vorbi cu rudele sale după ce a fost găsit vinovat de activități de mercenariat

  Bărbaţii au fost condamnaţi la moarte după ce au fost găsiţi vinovaţi de „activităţi de mercenariat şi de comiterea de acţiuni menite să acapareze puterea şi să răstoarne ordinea constituţională a RPD„, a declarat agenţia de presă Interfax, care a citat un oficial al tribunalului, potrivit alephnews.ro.

  Brahim, care are la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a face apel la sentinţă, a primit permisiunea să vorbească cu rudele sale. Solicitarea a fost făcută prin intermediul avocaţilor.

  „Din câte ştiu, această cerere a fost aprobată„, a declarat Natalya Nikonorova, ministrul de externe al DNR, potrivit Sky Newscare citează agenţia RIA Novosti.

  Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cei doi britanici și un marocan condamnați la moarte joi în Republica Populară Donețk (RPD) au comis crime pe teritoriul statului autoproclamat care încearcă să se desprindă de Ucraina.

  Lavrov a declarat: „Nu am mai fost în stare să fac nimic. În acest moment, procesele pe care le-ați menționat se desfășoară în baza legislației Republicii Populare Donețk, deoarece crimele în cauză au fost comise pe teritoriul RPD”.

  RPD, unde forțele separatiste au început o campanie militară pentru a se desprinde de Ucraina cu sprijinul Moscovei în 2014, este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei.

  Dintre statele membre ale Națiunilor Unite, doar Rusia recunoaște ca RPD independentă întreaga provincie ucraineană Donețk, mare parte din aceasta rămânând sub control ucrainean.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Marocanul prins și condamnat la moarte în Donețk poate vorbi cu rudele sale appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 19:40Forțele ruse atacă și au ucis cinci civili la Harkov
  Harkov Rusia Ucraina

  Bombardamentele ruse au ucis luni cinci civili la Harkov, a anunţat guvernatorul regiunii din nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

  Oficialul a adăugat că atacurile s-au soldat şi cu 22 de răniţi, inclusiv cinci copii, „cu toţii civili din Harkov care mergeau pe străzi, la locurile de joacă”, potrivit agerpres.ro.

  „Condoleanţele mele sincere familiilor lor”, a transmis guvernatorul printr-un mesaj pe Twitter.

  Pompierii ucraineni înlătură o bombă dintr-un bloc din Harkov

  Pompierii ucraineni au îndepărtat o bombă neexplodată de 500 de kilograme de pe acoperișul unui bloc din orașul ucrainean Harkov.

  Bomba care a lovit o clădire rezidențială din cartierul Saltivka din oraș în luna martie a fost dezactivată a doua zi după atac, însă bombardamentele neîntrerupte din zonă în săptămânile care au urmat au făcut imposibilă îndepărtarea bombei în sine.

  O echipă de specialiști ai Ministerului ucrainean pentru Situații de Urgență a folosit o macara și un stivuitor pentru a disloca bomba de pe acoperiș și a o scoate din clădire.

  Aceste bombardamente vin după ce forțele militare ucrainene au preluat controlul regiunii Harkov la începutul lunii mai

  Trupele ucrainene au recucerit numeroase așezări din nordul și estul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

  Reprezentanţii armatei au anunţat că au recucerit satul Ruska Lozova, la nord de oraş, în ciuda „pierderilor”, potrivit CNN., conform epicnews.ro.

  Trupele militare ucrainene au preluat controlul și asupra satului Verkhyna Rohanka, de lângă Harkov
  De asemenea, militarii ucraineni au preluat controlul asupra satului Verkhyna Rohanka, la est de Harkov.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Forțele ruse atacă și au ucis cinci civili la Harkov appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 19:32România este oficial calificată direct la Cupa Mondială de rugby din 2023
  românia cupa mondială rugby 2023

  România este oficial calificată direct la Cupa Mondială de rugby din 2023, după ce Spania pierdut participarea din cauza unor nereguli cu folosirea unui jucător.

  World Rugby a anunțat astăzi, oficial, că a încheiat toate procedurile legate de apelul Federației Spaniole de Rugby în cazul sancțiunilor primite ca urmare a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate. În consecință, România este calificată direct la turneul final, a anunțat FRR.

  Comisia de Apel a World Rugby a respins apelul depus de forul iberic de specialitate a fost respins. Decizia Comisiei Independente numite de forul mondial care a analizat cazul rămâne neschimbată, precum și sancțiunile impuse de forul mondial. România se califică astfel direct la Cupa Mondială de Rugby din 2023 ce va avea loc în Franța.

  România va evolua în Grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoția și echipa care se va califica din zona Asia/Pacific 1, urmând să dispute meciurile la Bordeaux și Lille.

  România va debuta la Cupa Mondială de rugby din 2023 cu Irlanda, apoi va juca și cu Africa de Sud

  Stejarii vor debuta cu Irlanda pe 9 septembrie, urmând să întâlnească apoi Africa de Sud pe 17 septembrie, Scoția pe 30 septembrie și echipa calificată ca Asia/Pacific 1 pe 8 octombrie.

  „Suntem bucuroși că România a revenit la Cupa Mondială de Rugby și este în acest moment singura națională masculină a țării noastre care participă la un eveniment global. Nu trebuie să diminuăm cu nimic meritul jucătorilor pentru că ei au dus echipa România într-o poziție calificabilă, să nu uităm că în toamnă urma să participăm în Franța la turneul de recalificare. Nu este un cadou pe care îl primim, este un loc pe care echipa l-a obținut prin muncă. Eforturile au fost uriașe și trebuie să le mulțumim jucătorilor, antrenorilor și tuturor cluburilor care au contribuit la aceste meciuri disputate în ultimii ani. Situațiile nu au fost cele mai bune în această campanie de calificare. Dacă vă reamintiți am început în 2021 antrenându-ne prin malluri și fără un teren clar de antrenament și de meci, cu întârzieri bugetare, multă birocrație și puțină predictibilitate, cu Federația amendată că nu a putut juca pe Arcul de Triumf meciurile de anul trecut, cu pandemie și cu o schimbare a generațiilor. Tocmai de aceea este importantă această calificare. Revenind la Cupa Mondială, vom evolua într-o grupă extrem de grea cu campioana mondială Africa de Sud, Irlanda, Scoția și probabil Tonga, iar obiectivul nostru este de a obține cel puțin o victorie. Avem nevoie de susținere din partea tuturor, urmează o perioadă lungă de pregătire în care echipa națională are nevoie de liniște, de stabilitate, de cele mai bune condiții. Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf va fi baza centrală a pregătirii Stejarilor pentru Cupa Mondială„, a declarat Alin Petrache, președintele FRR, conform rugbyromania.ro, transmite rfi.ro.

  În luna aprilie, World Rugby anunța oficial sancțiunile primite de Spania drept consecință a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate (sportivul sud-african Gavin Van Den Berg), sancțiuni impuse ca urmare a deciziei Comisiei Independente numite de forul mondial. Federația Spaniolă de Rugby a făcut apel la această decizie, care a rămas neschimbată. Astfel, România se califică direct la Cupa Mondială din 2023, iar Portugalia merge la turneul de recalificare ce are loc în noiembrie în Franța.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post România este oficial calificată direct la Cupa Mondială de rugby din 2023 appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 19:23Ploile abundente au inundat nordul Turciei

  Ploile și precipitaţiile abundente înregistrate în nordul Turciei au provocat inundaţii în mai multe locuri, postul public de televiziune TRT prezentând luni imagini cu străzi inundate, râuri ieşite din matcă şi apartamente sub apă, informează DPA.

  Serviciul meteorologic turc a emis cel mai înalt nivel de alertă pentru şase provincii limitrofe Mării Negre, în timp ce autoritatea pentru gestionarea dezastrelor Afad a avertizat cu privire la riscul producerii de inundaţii în provinciile Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Bartin şi Sinop, conform agerpres.ro.

  Potrivit Afad, 2.500 de angajaţi s-au alăturat eforturilor de salvare desfăşurate în regiune, iar zonele cu risc ridicat au fost evacuate.

  Climatologul Barbaros Gonencgil a declarat pentru TRT că inundaţiile sunt totodată un rezultat al creşterii temperaturii Mării Negre, care a cauzat precipitaţii mai abundente în această regiune muntoasă şi, în anumite zone, dens populată.

  Anul trecut, circa 80 de oameni au murit în urma inundaţiilor înregistrate în zonă.

  Mii de oameni au rămas înzăpeziți, în urma ninsorilor din Istanbul

  Zborurile au fost suspendate pentru a doua zi pe aeroportul din Istanbul, iar mii de oameni au rămas înzăpeziți în urma ninsorilor abundente care au lovit Turcia.

  Vehiculele private au fost interzise de pe străzile orașului marți, deoarece zăpada abundentă a blocat traficul. Ninsoarea a lăsat oamenii blocați în cel mai mare oraș al Turciei și în toată țara.

  Mii de oameni au rămas înzăpeziți în Istanbul
  De asemenea, vremea nefavorabilă a blocat aeroportul din Istanbul pentru a doua zi la rând. Zeci de zboruri au fost anulate, iar imaginile cu tavanul unui terminal prăbușit au făcut înconjurul lumii. Sute de pasageri blocați așteaptă să se îmbarce, după ce au petrecut noaptea pe în aeroport.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Ploile abundente au inundat nordul Turciei appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 19:09Vladimir Putin vrea să meargă la summitul G20 din Indonezia, iar Ursula von der Leyen e și ea de acord
  Putin summitul G20 Indonezia

  Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să participe la summitul G20 din noiembrie de la Bali, în Indonezia, după ce a primit o invitaţie oficială, a anunţat luni un consilier de la Kremlin.

  „Am primit invitaţia oficială (…). Am răspuns pozitiv spunând că suntem interesaţi să participăm”, le-a declarat consilierul Iuri Uşakov jurnaliştilor.

  Cu toate acestea, el a precizat că mai este „mult timp” până la summitul prevăzut pentru 15-16 noiembrie, sugerând că formatul participării Rusiei ar putea fi modificat. „Însă, deocamdată, invitaţia este (făcută) pentru o participare personală”, a subliniat oficialul rus, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

  În octombrie anul trecut, Vladimir Putin a participat prin videoconferinţă la summitul G20 de la Roma, din cauza pandemiei de coronavirus.

  Putin vrea să participe la summitul G20 din Indonezia, iar Ursula von der Leyen e de acord cu acest lucru

  Jakarta a stârnit controverse prin invitarea Rusiei la summitul G20, în pofida acuzaţiilor de crime de război formulate la adresa Moscovei după lansarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

  Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni asupra Indoneziei, care asigură anul acesta preşedinţia prin rotaţie a G20, pentru a exclude Rusia de la această reuniune.

  Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20, în pofida prezenţei probabile a preşedintelui rus Vladimir Putin.

  „Cred că este mai bine să i se spună în faţă (lui Vladimir Putin), dacă vine, ceea ce credem şi ca el să ia o poziţie”, a declarat duminică seară Ursula von der Leyen pentru postul german de televiziune ZDF, conform digi24.ro.

  Şeful statului indonezian şi preşedintele G20, Joko Widodo, va merge joi în Rusia, după o vizită în Ucraina prevăzută tot în cursul acestei săptămâni.

  El se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova, după ce a reprezentat Indonezia ca ţară invitată la summitul G7 din Germania, din 26-27 iunie. Widodo va fi primul lider asiatic care va merge în cele două ţări de la începerea conflictului.

  G20 reunește cele mai dezvoltate 20 de economii ale lumii, care împreună reprezintă 60% din populația lumii, 80% din Produsul Intern Brut global și 75% din exporturile mondiale.

  G20 este format din Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și Uniunea Europeană.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Vladimir Putin vrea să meargă la summitul G20 din Indonezia, iar Ursula von der Leyen e și ea de acord appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 18:56Maia Sandu, de la Kiev, hotărâre de ultim moment cu Volodimir Zelenski
  Maia Sandu Kiev Zelenski

  Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni la Kiev că ţara sa este ”fragilă şi vulnerabilă” şi are nevoie de ajutor pentru a rămâne ”parte a lumii libere”, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut un răspuns coordonat al ţărilor lor în faţa ameninţărilor Rusiei, relatează Reuters şi CNN.

  ”Republica Moldova este o ţară fragilă şi vulnerabilă (…) Ucraina şi Republica Moldova au nevoie de ajutor. Vrem ca acest război (în Ucraina) să înceteze, această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei să fie oprită cât mai curând posibil. Vrem să rămânem parte a lumii libere”, a subliniat Maia Sandu, în timp ce vizita suburbii ale Kievului unde au avut loc lupte şi care au suferit ocupaţia trupelor ruse.

  ”Cetăţenii R. Moldova şi Ucrainei merită să aibă o viaţă paşnică şi prosperă, în familia europeană”, iar conducerile celor două state au datoria să le ofere oamenilor un asemenea viitor, a spus ea apoi, la o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, potrivit deschide.md.

  Maia Sandu a menţionat că în cadrul discuţiilor şi-a exprimat admiraţia pentru curajul cu care ucrainenii îşi apără ţara în faţa agresiunii ruse şi a asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.

  „Vom continua să susţinem refugiaţii ucraineni adăpostiţi în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport şi de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre şi înspre Ucraina. Este obligaţia noastră morală, de vecini şi de prieteni să-i ajutăm”, a adăugat ea, potrivit agerpres.ro.

  Maia Sandu a spus la Kiev, alături de președintele Volodimir Zelenski, că statele lor vor colabora economic, energetic și pentru aderarea la UE

  Maia Sandu şi Volodimir Zelenski au convenit ca ţările lor să colaboreze în domeniul economic şi energetic, precum şi în procesul de aderare la Uniunea Europeană, după ce au primit săptămâna trecută statutul de ţări candidate.

  ”Ţările noastre au ameninţări cu o rădăcină comună, create de agresiunea Rusiei şi de politicile Rusiei. Dacă ameninţările au rădăcini comune, atunci noi trebuie să avem un răspuns coordonat faţă de ele”, a spus la rândul său Volodimir Zelenski la conferinţa de presă comună cu Maia Sandu.

  Pe de altă parte, Zelenski a reiterat că ”Ucraina rămâne un garant” al soluţionării dosarului cu privire la Transnistria şi ”va asista activ (Republica) Moldova să meargă mai departe” în reglementarea situaţiei din această provincie separatistă prorusă unde sunt staţionate trupe ruseşti.

  Dar un eventual atac al acestor trupe asupra regiunii ucrainene Odesa ”va fi ca o palmă, la care Ucraina va răspunde cu o lovitură”, a mai spus Zelenski, potrivit presei ucrainene citate de unimedia.info.

  ”Este foarte important pentru ambele ţări. Am abordat astăzi această problemă şi posibilele riscuri cu preşedinta Maia Sandu (…) Dacă se va întâmpla, cred că va fi o greşeală globală. Primim anumite semnale. Sunt neplăcute”, a insistat Zelenski.

  Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat luna trecută orice intenţie cu privire la un atac din Transnistria. „Transnistria nu reprezintă o ameninţare pentru statele vecine, respectă neutralitatea şi rămâne angajată faţă de principiile rezolvării tuturor problemelor la masa negocierilor”, a menţionat în luna mai Krasnoselski, potrivit unimedia.info. Transnistria s-a confruntat în acea perioadă cu o serie de atacuri pentru care separatiştii proruşi din această regiune a Republicii Moldova acuză Ucraina.

  Anterior, în aprilie, unul dintre consilierii lui Zelenski, Oleksii Arestovici, a sugerat că trupele ruse din Transnistria ar putea ataca Republica Moldova şi a îndemnat Chişinăul ca într-o astfel de eventualitate să ceară ajutor militar din partea României şi Ucrainei, el susţinând că aceasta din urmă ar putea rezolva problema transnistreană ”cât ai pocni din degete”.

  Negocierile în formatul 5+2 (Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Transnistria, OSCE, plus cei doi observatori – UE şi SUA), cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean, sunt în continuare în impas.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Maia Sandu, de la Kiev, hotărâre de ultim moment cu Volodimir Zelenski appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 18:47Rusia dă afară opt diplomați greci în maxim opt zile
  rusia opt diplomați greci

  Rusia a declarat opt diplomati greci „personae non gratae” si le-a dat un termen de opt zile pentru a parasi tara, a anuntat luni Ministerul rus de Externe, citat de The Guardian.

  Ministerul de Externe a declarat ca l-a convocat pe ambasadorul grec pentru a protesta fata de ceea ce a numit „cursul de confruntare al autoritatilor grecesti fata de Rusia, inclusiv furnizarea de arme si echipamente militare regimului de la Kiev”, conform protv.md.

  De asemenea, ministerul a declarat ca a protestat fata de o decizie a Greciei de a declara un grup de diplomati rusi „personae non gratae”.

  Scandal de spionaj între Rusia și NATO. 8 ofițeri ruși au fost expulzați de la sediul Alianței

  NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau ”ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi”, a anunţat miercuri o oficialitate NATO, potrivit Reuters.

  ”De asemenea, putem confirma că am redus la 10 numărul posturilor pe care Federaţia Rusă le poate acredita la NATO”, a precizat reprezentantul organizaţiei nord-atlantice.

  ”Politica NATO faţă de Rusia rămâne consecventă. Ne-am consolidat descurajarea şi apărarea ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, deşi în acelaşi timp rămânem deschişi pentru un dialog substanţial”, a adăugat el.

  La scurt timp, Moscova a reacţionat, declarând că va răspunde la decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi despre care Alianţa susţine că erau ofiţeri de informaţii nedeclaraţi, a afirmat parlamentarul rus Leonid Sluţki, citat de Interfax, conform agerpres.ro.

  Sluţki este preşedintele comisiei pentru afaceri internaţionale a camerei inferioare a parlamentului rus.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Rusia dă afară opt diplomați greci în maxim opt zile appeared first on România Liberă.

 • luni, 27 iunie 2022, 18:13„ Cu inima frântă”: Familiile caută dreptate pentru cei 21 de adolescenți morți într-un bar din Africa de Sud

  Familiile celor 21 de adolescenți, morți într-un bar din Africa de Sud, își caută acum dreptatea și vor să afle cauza morții lor.

  Autoritățile sud-africane care investighează moartea a 21 de adolescenți, la o tavernă din orașul de coastă East London, în weekend, spun că cel mai probabil au fost uciși de ceva ce au mâncat, au băut sau au fumat.

  Autoritățile sud-africane spun că 21 de adolescenți, găsiți morți într-o tavernă de pe coasta de est, în weekend au fost probabil uciși de ceva ce au mâncat, au băut sau au fumat.

  Decesele încă inexplicabile din orașul East London au șocat națiunea și au adus o revărsare de durere.

  Unii dintre cei decedați sărbătoreau examenele de sfârșit de școală, iar alții serbau o aniversare.

  Cea mai mică, potrivit poliției, era o fată de 13 ani.

  Familiile celor 21 de adolescenți morți într-un bar din Africa de Sud speră să se facă lumină cât mai repede în acest caz

  De la o slujbă de rugăciune, Yandiswa Ngqoza, mătușa unuia dintre adolescenți, a spus că familia ei are inima frântă.

  „Am pierdut unul dintre membrii familiei noastre – un copil care făcea clasa a 12-a anul acesta. Nu putem accepta. Suntem una dintre cele mai sărace familii și, întrucât stăm aici chiar acum, avem nevoie de dreptate pentru că nu știm ce s-a întâmplat.”

  Rapoartele inițiale din presă sugerau că o prăbușire ar fi o posibilă cauză a morții.

  Dar Unathi Binqose, purtătorul de cuvânt al departamentului provincial de siguranță comunitară din Eastern Cape, a spus că acest lucru a fost exclus „complet”.

  Luni (27 iunie), el a spus că este „fie ceva pe care l-au ingerat și se va indica otrăvirea… fie este ceva pe care l-au inhalat”.

  Se așteaptă ca autoritățile să elaboreze un raport toxicologic ca parte a investigației.

  Președintele Cyril Ramaphosa s-a declarat duminică (26 iunie) îngrijorat de circumstanțele în care tinerilor li s-a permis să se adune la tavernă.

  Este ilegal să se servească băuturi tinerilor sub 18 ani în Africa de Sud.

  Un purtător de cuvânt al Eastern Cape Liquor Board a declarat că barul în cauză a avut licența pentru băuturi alcoolice revocată luni.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post „ Cu inima frântă”: Familiile caută dreptate pentru cei 21 de adolescenți morți într-un bar din Africa de Sud appeared first on România Liberă.