• joi, 6 octombrie 2022, 19:06Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

  Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Praga. Liderii europeni au discutat despre războiul din Ucraina, criza energiei, economie şi schimbările climei.

  Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic.

  Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis „a salutat iniţiativa de înfiinţare a Comunităţii Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranţa ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice şi a cooperării structurate între UE şi partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.”

  Şeful statului a ţinut un discurs în faţa liderilor europeni.

  „Preşedintele României a evidenţiat în cadrul intervenţiei sale importanţa abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit şi puternic. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat apelul pentru acţiuni hotărâte, coordonate şi solidare în faţa eforturilor continue ale Federaţiei Ruse de divizare a continentului european. Preşedintele României a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de rezilienţă pentru a răspunde ameninţărilor hibride din partea Federaţiei Ruse, subliniind că reducerea dependenţelor, securitatea cibernetică şi protecţia infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare”, a declarat Iohannis.

  Preşedintele României a mai vorbit despre sprijinul pentru Ucraina şi despre situaţia din Marea Neagră.

  „Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi a evidenţiat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic şi umanitar. Pentru o înţelegere comună mai bună a ameninţărilor actuale de securitate, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa esenţială a cooperării cu alţi parteneri internaţionali care împărtăşesc aceleaşi valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO şi pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securităţii europene. Preşedintele României a subliniat, totodată, importanţa strategică a regiunii Mării Negre”, a precizat Klaus Iohannis.

  Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

  The post Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 18:20Dâncu: Nu există date că reparațiile care s-au făcut la avioanele MIG ar fi fost legate de folosirea kerosenenului

  Nu există deocamdată nicio legătură între alimentarea cu kerosenul necorespunzător și reparațiile făcute la mai multe aeronave militare Mig21 Lancer, susține ministrul Apărării. Vasile Dâncu a declarat că este doar o ipoteză a anchetatorilor. Dosarul este instrumentat de DIICOT Ploiești.

  Ministerul Apărării a precizat că niciun avion nu a fost consemnat la sol din cauza calităţii combustibilului. Despre contractul cu firma care ar fi livrat kerosen necorespunzător, reprezentanţii MApN au anunțat că la finalul anului 2018 a fost refuzat un lot de combustibil din cauza neconformităţilor, dar şi că din cauza întârzierilor la livrări, contractul a fost suspendat înainte de termen.

  Vasile Dâncu: „Nu există date că ar fi defectat motoare sau că reparațiile care s-au făcut sau mentenanța făcută pentru avioanele MIG ar fi fost legate de folosirea kerosenenului. Este una dintre  presupozițiile din dosar, este clar că s-a decoperit atunci  în 2019 făcând analiza calitativă a kerosenului că nu corespundea perfect cerințelor pentru care a fost contractat. Acest lucru este doar  o ipoteză, nu a fost confirmată această ipoteză și nu a fost confirmată tehnic. Este o ipoteză a procurorilor.”, potrivit TVR.ro.

  În schimb, compania care a furnizat carburantul a precizat că livrările pe care le-a făcut au respectat calitatea și cantitățile solicitate. Și consideră că, potrivit Curții de Apel Ploiești, nu există dovezi care să-i incrimineze pe acționarii și administratorii societății.

  „În perioada 2018 – 2021 societatea noastră a livrat combustibil turboreactor pentru aeronave, combustibil ce a fost recepționat integral cantitativ și calitativ de către reprezentanții autorității contractante. Supunem atenției și faptul că astăzi 06.10.2022, autoritatea contractantă și-a exprimat, de asemenea, în mod public, poziția, confirmând că avioanele MIG-21 Lancer din dotarea Forțelor Aeriene Române nu au fost consemnate la sol în perioada 2018-2021 din cauza unor probleme tehnice, cauzate de calitatea combustibilului utilizat”, se arată în comunicatul trimis de Societatea JetFlyHub SRL.

  Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

  The post Dâncu: Nu există date că reparațiile care s-au făcut la avioanele MIG ar fi fost legate de folosirea kerosenenului appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 17:47Ireal! Cu atâtea scumpiri, autoritățile cred că 3.000 sunt suficienți pentru o familie cu doi copii
  Scumpiri de la 1 aprilie

  Comisia de Insolvență la Nivel Central a stabilit criteriile generale pentru nivelul de trai rezonabil, relatează HotNews.ro. Potrivit datelor prezentate, o familie formată din doi adulți și doi copii se poate descurca, la oraș, cu 3258 de lei pe lună. Și chiar să facă și economii!

  Autoritățile au făcut următoarea schemă pentru a stabili valoarea coșului minim lunar de consum pentru un trai decent:

  • 999 de lei pentru fiecare adult
  • 735 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani
  • 525 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani

  Din cei 3.258 lei, pentru mâncare ar fi 1.339 lei, iar pentru haine 175,93 lei. Familia ar putea face și economii de 162,9 lei. Cifrele sunt raportate la nivelul inflației din iunie 2022, față de ianuarie 2019.

  Pentru stabilirea cheltuielilor pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil, valorii coșului minim lunar de consum i se vor adăuga sumele necesare asigurării:

  • Nevoilor locative, precum plata utilităților și serviciilor care depășesc cuantumul financiar prevăzut pentru acestea în coșul minim lunar de consum ca urmare a prețurilor existente în zona unde debitorul și familia trăiesc
  • Necesităților alimentare atunci când acestea depășesc cuantumul financiar prevăzut ca urmare a prețurilor existente în zona unde debitorul și familia sa trăiesc sau a unor situații de sănătate ce impun un regim nutrițional special
  • Necesităților de transport în legătură cu deplasările către locul de muncă, școală sau respectarea unor tratamente speciale necesare
  • Altor nevoi curente pentru situații neprevăzute: reparația, achiziționarea sau înlocuirea hainelor sau a unor obiecte de uz casnic, îngrijirii bolnavilor etc.
  • Susținerii cursurilor de învățământ obligatoriu.

  Comisia de Insolvenţă la Nivel Central este alcătuită din câte un reprezentant al fiecăreia dintre următoarele instituții: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – Direcţia Buletinul procedurilor de insolvenţă.

  Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

  The post Ireal! Cu atâtea scumpiri, autoritățile cred că 3.000 sunt suficienți pentru o familie cu doi copii appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 17:36Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 60 de zile
  Maia Sandu - foto arhivă

  Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită joi cu încă 60 de zile, relatează presa locală.

  Aceasta este a treia prelungire a stării de urgenţă de când a început conflictul în Ucraina, şi a fost aprobată cu votul majorităţii deputaţilor.

  Titulara Ministerului de Interne, Ana Revenco, ”a menţionat că necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de riscurile şi ameninţările persistente ce vizează securitatea naţională, precum şi aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului”, relatează unimedia.info.

  La rândul ei, şefa guvernului, Natalia Gavriliţa, a motivat că, timp de aproape un an, guvernul său a fost nevoit să acţioneze într-un context fără precedent, în care a trebuit ”să acţioneze precum pompierii chemaţi să stingă incendii, uneori şi câte patru incendii pe zi”.

  Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

  The post Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 60 de zile appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 16:52LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO 6 din 49
  Loto

  Loteria Română a organizat joi, 6 octombrie 2022, noi extrageri Loto 6 din 49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5 din 40 si Super Noroc.

  Numerele LOTO de la extragerea din 6 octombrie 2022:

  Loto 6/49: 25, 27, 9, 13, 37, 7

  Loto 5/40: 36, 40, 6, 1, 30, 19

  Joker: 40, 5, 28, 7, 36 + 10

  Noroc: 0, 5, 8, 0, 7, 6, 5

  Super Noroc: 5, 5, 0, 5, 6, 0

  Noroc Plus: 7, 3, 8, 7, 3, 9

  Premiile puse în joc:

  La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report de peste 14,73 milioane de lei (peste 2,97 milioane de euro), iar la Noroc este în joc un report cumulat de peste 5,13 milioane de lei (peste 1 milion de euro).

  La Joker, la categoria I, este în joc un report de peste 8,67 milioane de lei (peste 1,75 milioane de euro), iar la categoria a II-a se înregistrează un report de peste 73.800 de lei (peste 14.900 de euro).

  La Noroc Plus este în joc la categoria I un report de peste 82.100 de lei (peste 16.600 de euro).

  La Loto 5/40 se înregistrează la categoria I un report de peste 67.400 de lei (peste 13.600 de euro).

  La Super Noroc este în joc la categoria I un report de peste 45.200 de lei.

  Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

  The post LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO 6 din 49 appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 16:40Generalul Daniel Petrescu vrea o prezență sporită a militarilor spanioli la noi în țară
  SMA Daniel Petrescu reuniunile militare

  Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a fost, de marţi până miercuri, în vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său, amiralul Teodoro Lopez Calderon, context în care a vorbit despre o prezență mai mare a militarilor spanioli în ţara noastră.

  Agenda discuţiilor a vizat situaţia de securitate, identificarea unor modalităţi de amplificare a cooperării bilaterale şi măsuri de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv prin participarea militarilor spanioli la misiunile planificate de NATO în România, arată un comunicat MApN.

  Generalul Petrescu Vrea o prezență mai mare a militarilor spanioli în România, în acord cu parteneriatul strategic dintre România și Spania

  „În contextul parteneriatului strategic dintre România şi Regatul Spaniei, dar şi al actualului context geopolitic, vizăm o prezenţă mai consistentă a militarilor spanioli, care se va materializa prin participarea cu capabilităţi relevante în cadrul posturii aliate din ţara noastră. Totodată, vom extinde oportunităţile de pregătire comună pentru creşterea gradului de interoperabilitate şi îmbunătăţirea nivelului de instruire al trupelor. Întărirea rezilienţei în faţa potenţialului disruptiv al noilor provocări de securitate rămâne un deziderat pentru Armata României şi pentru aliaţii noştri”, a declarat Daniel Petrescu, potrivit sursei citate, potrivit agerpres.ro.

  Programul şefului Statului Major al Apărării a inclus vizite la Cyberspace Command şi în bazele militare Retamares şi Bujeo. De asemenea, generalul Daniel Petrescu, alături de omologul său, a adus un omagiu eroilor spanioli, depunând o coroană de flori la monumentul din Plaza de la Lealtad din Madrid.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Generalul Daniel Petrescu vrea o prezență sporită a militarilor spanioli la noi în țară appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 16:35Prognoza meteo pentru această iarnă

  Prognoza meteo pentru această iarnă. Conform directorului ANM, următoarele luni vor fi blânde, însă vor exista și zile cu temperaturi scăzute.

  „Luna octombrie a debutat cu o vreme deosebit de caldă, cu valori de 33 de grade în partea de sud-est, apoi au urmat zile mai răcoroase, așa cum se întâmplă în acest moment, după care la sfârșitul de săptămână vom avea din nou temperaturi de 24-25 de grade.

  În intervalul 10-17 octombrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Aceste alternanțe vor fi specifice până în data de 31 octombrie.

  În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă. Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a transmis Elena Mateescu într-o intervenție la România TV.

  Crăciun fără zăpadă

  Despre o iarnă blândă vorbește și Centrul European pentur Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Marii Britanii. Conform cercetătorului științific George Gârbacea, iarna aceasta va veni cu un strat mic de zăpadă.

  „Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a afirmat cercetătorul, citat de Adevărul.ro

  Centrul European de Prognoze a transmis și el că în prima parte a iernii șansele să ningă în România sunt extrem de mici.

  În prognoza efectuată de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit aproape toată țara este colorată în portocaliu, semn că România se va confrunta cu lipsa zăpezii.

  Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

  The post Prognoza meteo pentru această iarnă appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 16:35Ucrainenii traversează un pod ruinat din Donbas pentru a primi ajutor

  Ucrainenii care locuiesc pe malul estic al râului, în orașul Bakhmut, au fost văzuți trecând un pod distrus, din Donbas, pentru a primi ajutor umanitar joi (6 octombrie), în ciuda sunetului constant al exploziilor.

  Podul a fost distrus în urmă cu câteva săptămâni în ceea ce armata ucraineană spune că a fost o lovitură militară rusă deliberată.

  Pe măsură ce forțele ruse își continuă înaintarea de la est în Bakhmut, malul drept al râului este acum un ținut al nimănui asupra căruia niciunul dintre militari nu exercită controlul deplin, potrivit Reuters.

  Kievul spune că nu va fi niciodată de acord să cedeze terenuri luate cu forța, iar referendumurile legale nu pot fi organizate în teritoriul ocupat unde mulți oameni au fost uciși sau alungați.

  Ucrainenii trec un pod din Donbas pentru a primi ajutor, dar acestea au fost mereu un pericol de când a început conflictul cu Rusia.

  Poliția ucraineană: Un pod din Balakliia, Ucraina, avea 400 kg de explozibili TNT

  Poliția ucraineană a declarat vineri (16 septembrie) că a deminat un pod plin cu 400 kg de explozibili, precum și mine antitanc.

  Poliția Națională a Ucrainei a declarat că tehnicienii au dezamorsat explozivii de sub podul din Balakliia – un oraș reluat recent de forțele ucrainene ca parte a unui progres major în nord-estul Ucrainei, potrivit Reuters.

  Un pod ce avea 400 kg de explozibili din Balakliia, Ucraina, a fost inspectat și deminat de către forțele armate ucrainene recent

  Un videoclip postat de poliția națională a arătat bărbați în uniformă militară ucraineană inspectând pachete voluminoase lipite cu bandă de coloane care susțin podul, cu ceea ce se pretinde a fi mine antitanc întinse în iarba lungă din apropiere.

  Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea videoclipului, data la care a fost filmat și locația filmării.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Ucrainenii traversează un pod ruinat din Donbas pentru a primi ajutor appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 16:18Lukașenko, mai tare ca legile economiei: a interzis printr-un decret creșterea prețurilor în Belarus
  creșterea prețurilor

  Preşedintele Aleksandr Lukașenko a interzis printr-un decret creșterea prețurilor în Belarus, informează dpa.

  „Începând din 6 octombrie, orice creştere de preţuri este interzisă. Interzisă!”, a spus şeful statului joi, într-o şedinţă de guvern, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta. „Nu de mâine, de azi”, a adăugat el, potrivit agerpres.ro.

  Lukaşenko a precizat că nerespectarea decretului va atrage „arestarea imediată şi inculparea” celor vinovaţi.

  Lukașenko a interzis creșterea prețurilor în Belarus, deși admite că acestea e foarte posibil să crească în viitor

  El nu a exclus posibilitatea ca în viitor să fie necesare creşteri de preţuri în anumite domenii, însă va fi nevoie de aprobarea oficială.

  Potrivit biroului naţional de statistică, inflaţia în Belarus a fost în august de 17,9% faţă de aceeaşi lună din 2021. Au crescut mult în special preţurile alimentelor, iar prognozele experţilor belaruşi indică o creştere a inflaţiei până la nivelul de 19% la sfârşitul anului curent.

  Lukașenko: „Mobilizați copiii pentru a recolta cartofi și mere”

  Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a cerut mobilizarea elevilor pentru a recolta mere și cartofi.

  Lukașenko a declarat că este o „sălbăticie” faptul că elevii nu pot fi folosiți pentru a ajuta la industria agricolă a țării, scrie Euronews.

  „Ce fel de exemplu le vom da școlarilor noștri, copiilor noștri?”, a declarat el luni, în cadrul unei ședințe de guvern.

  „Ei spun că este vorba de exploatare, dar ce fel de exploatare este dacă o persoană merge la muncă timp de cinci sau șase ore? Părinții vor fi fericiți, iar copiii vor beneficia de pregătire fizică”.

  Anterior, în fosta Uniune Sovietică (URSS), elevii și studenții au fost mobilizați pentru a-i ajuta pe fermieri să strângă recoltele.

  Președintele belarus – un fost manager sovietic la o fermă colectivă – este cunoscut pentru izbucnirile sale verbale și propunerile sale radicale.

  În 2020, Lukașenko a recomandat că un pahar zilnic de vodcă și munca de teren pe un tractor ar ajuta la vindecarea COVID-19.

  De asemenea, acesta a acuzat Ucraina de „provocări” prin trimiterea a 15.000 de soldați în zona de frontieră pentru a se apăra și a efectua recunoașteri.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

  The post Lukașenko, mai tare ca legile economiei: a interzis printr-un decret creșterea prețurilor în Belarus appeared first on România Liberă.

 • joi, 6 octombrie 2022, 16:12ANPC face precizări în cazul Blue Air
  Blue Air ANPC plângere penală

  ANPC face precizări în cazul Blue Air.

  „Am citit comunicatul celor de la Blue Air fără nici o încărcătură emoţională.

  După ce lansam ipoteza audierii mele cu ajutorul testului poligraf, aflu cu surprindere că şi reprezentantul Blue Air se vrea supus aceleiasi evaluări.

  Cred că aparatul la care reprezentantul companiei aeriene face referire este unul de măsurare al tupeului şi nicidecum al adevărului.

  După ce au păcălit cu bună ştiinţă câteva sute de mii de pasageri, după ce nu au rambursat câteva zeci de milioane de euro, după ce n-au respectat niciuna dintre măsurile stabilite de către Autoritatea noastră, iată că singurul lucru pe care dovedesc că pot să-l facă este să arunce petarde cu fum pentru a distrage atenţia de la ceea ce cu adevărat au făcut

  Reciteam în presă, zilele trecute, încrengătura din spatele acestui operator economic şi faptul că nici astăzi probabil nu se ştie unde şi cum au ajuns banii ce ar fi trebuit să fie rambursaţi consumatorilor.

  Nu mă sperie această sesizare, cum nu m-au înspăimântat nici tentativele de a mă pune la punct.

  Sunt convins că se va face lumină şi abia atunci o să înţelegem care este dimensiunea abaterilor în raport cu consumatorii.

  La începutul verii anunţăm că cei de la Blue Air se pregătesc să iasă de pe piaţă şi să descarce activitatea către o altă companie. Astăzi, această companie are deja un nume şi confirmă faptul că parte dintre acţionari au legătură cu compania sancţionată.

  Ori s-au nimerit lucrurile, ori acesta era adevărul încă de atunci.

  Mai mult decât atât, în materialele transmise de către noi structurilor de cercetare penală arătăm o anvergură mult mai mare decât ceea ce încearcă cu disperare să-mi aducă mie ca acuze”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

  Derularea informaţiilor în spaţiul public:

  Pe 15 şi 16 iunie 2022, aproape de începutul sezonului de vacanţe, ANPC anunţă, în două comunicate de presă, rezultatele cercetărilor întreprinse timp de câteva luni de o echipă de comisari, cu privire la ultimul an de activitate al companiei Blue Air şi la prejudicial constatat, până în acel moment

  Cu acelaşi prilej ANPC face o recomandare consumatorilor, prin cele două comunicări, la prudenţă în achiziţionarea de bilete de avion: „ATENŢIE! ANPC îi avertizează pe consumatori să manifeste atenţie sporită la achiziţionarea biletelor de avion emise de operatorul economic menţionat, pentru a limita potenţialul prejudiciu creat în cazul în care situaţii ca cele descrise mai sus se repetă”, fiind sarcina sa, prevăzută de lege, să supravegheze piaţa şi să protejeze drepturile consumatorilor.

  Pe 7 iulie 2022, publicaţia Forbes publica un articol conform căruia „În contextul în care tot mai multe zboruri de pasageri sunt întârziate, în curând pe piaţa din România va opera Air Connect.”

  Tot pe 7 iulie 2022, pe site-ul economedia.ro, apărea o ştire conform căreia „O nouă companie aeriană românească şi-a anunţat lansarea, sub numele de AirConnect, şi îşi propune să opereze curse aeriene şi zboruri tip charter. În spatele acesteia se află un fost director de la Blue Air, care în urmă cu nouă ani a fost implicat în cumpărarea Blue Air de la omul de afaceri Nelu Iordache, şi mai mulţi acţionari în directă legătură cu omul de afaceri Dorin Ivaşcu, care controlează Aeroportul Tuzla şi care a fost şef la birouri externe ale Tarom în perioada comunistă.”

  Pe data de 18 iulie 2022, ANPC prezenta situaţia Blue Air, ca urmare a cercetării. Cu această ocazie, preşedintele ANPC Horia Constantinescu, menţionează pe baza apariţiilor din media, de până atunci, posibila legătură dintre cele două companii.

  Pe 6 septembrie 2022, în ziua în care Blue Air Aviation SA anunţa că îşi suspendă zborurile, pe site-ul companiei, apărea un articol referitor la încheierea unui parteneriat strategic cu compania Air Connect: ” Blue Air – cea mai mare companie aeriană ultra low-cost din România şi noua companie aeriană regională Air Connect au încheiat un parteneriat strategic de tip codeshare pentru a oferi opţiuni de călătorie extinse pasagerilor, atât pentru zboruri interne în România, dar şi pentru cele regionale”, articol în care se specifica şi că „Air Connect va fi responsabilă de controlul operaţional.”

  „Anunţul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Blue Air să îşi suspende brusc toate zborurile.”, remarcă publicaţia economedia.ro, o zi mai târziu.

  Tot pe 7 septembrie 2022, Air Connect evită să răspundă presei referitor ” la detalii despre cursele pe care le va prelua de la Blue Air şi modul în care acest lucru se va desfăşura, după ce compania a suspendat, brusc, toate zborurile.”

  După ce Air Connect a vândut, în tot acest timp, bilete pasagerilor, pe data de 29 septembrie 2022, revine cu un anunţ în presă cu privire la faptul că ” Din cauza întârzierii livrării celui de-al doilea avion AirConnect cât şi a pregătirilor operaţionale pentru zbor, ne vedem nevoiţi să amânam începerea operării zborurilor regulate până la data de 26 martie 2023″, comunicându-le consumatorilor care achiziţionaseră bilete pentru perioada 15 octombrie 2022-26 martie 2023, că „vor fi informaţi prin email şi telefonic de această modificare şi vor putea opta pentru modificarea gratuită a biletelor pentru altă dată de zbor sau pentru rambursarea contravalorii biletelor de avion, rambursare ce se va face în contul bancar din care s-a făcut plata.”

  Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

  The post ANPC face precizări în cazul Blue Air appeared first on România Liberă.