• Conexiunile 4G s-au dublat în 2016 marți, 23 mai 2017, 09:28

  Datele prelucrate de ANCOM arată că, în România, numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largă era de 16,6 milioane la sfârșitul anului 2016, în creștere cu 13,5% față de anul anterior, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 84,2%, în creștere cu mai mult de 10 puncte procentuale față de anul anterior.  Infografic aici.

  Popularitatea conexiunilor la internet mobil în bandă largă pe bază de abonamente este în creștere: acestea au ajuns să reprezinte peste 63% din totalul conexiunilor (respectiv 10,6 milioane conexiuni), în creștere anuală de aproximativ 18%. Conexiunile pe bază de cartele preplătite au crescut mai puțin, cu 7%, până la peste 6 milioane.

  Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil în bandă largă aproape s-a dublat pe parcursul anului 2016, de la 85 mii de TB în anul 2015 la 169 mii TB în anul 2016. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune în anul 2016 a crescut cu 77% față de anul 2015, de la 0,41 GB la 0,73 GB.

  Utilizarea serviciilor 4G își continuă avântul din ultimii ani, atât din punct de vedere al numărului de utilizatori, cât și al traficului. Numărul de conexiuni 4G a ajuns la 5,8 milioane (față de 2,7 milioane în urmă cu 12 luni), ajungând astfel să reprezinte mai mult de o treime din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă. Utilizatorii persoane fizice pe bază de abonamente sunt în creștere cu 1,7 milioane față de anul trecut, în timp ce conexiunile 4G ale utilizatorilor persoane juridice pe bază de abonamente au crescut cu aproximativ 360 mii.

  Internet fix

  Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a ajuns la valoarea de 4,4 milioane la finalul anului 2016, înregistrând o creștere anuală de 4,4%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 5,4 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar per conexiune a atins 103 GB.  Dintre acestea, mai mult de jumătate (55%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps, 34% sunt conexiuni care permit viteze best-effort între 10Mbps și 100Mbps și doar 11% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.

  Internet urban vs. rural

  Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul rural a crescut cu 6% comparativ cu sfârșitul anului anterior, ajungând la 1,2 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul urban înregistrează o creștere ușoară de 4%, ajungând la valoarea de 3,2 milioane. În ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședință, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel puţin 100 Mbps, se află în mediul urban: din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,2 milioane se află în zone rurale. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix aferente persoanelor fizice, la nivel de gospodării, a atins 53,7% la nivel național, respectiv 67,5% la nivel urban și, respectiv, 35,8% la nivel rural.

  Infrastructura de internet fix

  Datele prelucrate de Autoritate mai arată că infrastructura de internet fix de bandă largă, care face posibilă în România conectarea la internet la rate mari ale vitezelor de transfer, este dominată de conexiunile prin cablu, pe fondul investițiilor în DOCSIS.3 și în tehnologii de fibră optică (peste 75% dintre conexiunile la internet fix ajung la utilizatorul final prin FTTH, cablu coaxial sau cablu UTP/FTP). Conexiunile xDSL au avut, la finalul anului 2016, o pondere de 20% din totalul conexiunilor la internet fix de bandă largă, în scădere anuală cu 3 puncte procentuale. De asemenea, este de remarcat și faptul că o creștere importantă, de peste 40% față de anul 2015, au înregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezintă din ce în ce mai mult o alternativă în zonele fără acoperire cu rețele fixe de internet.

  The post Conexiunile 4G s-au dublat în 2016 appeared first on Revista connect Romania.

 • AOC lansează monitorul AGON G-SYNC de 240Hz marți, 23 mai 2017, 09:04

  ­AOC AGON AG251FG dispune de un ecran TN Full-HD de 24.5 inch (format 16:9, 1920 x 1080 pixeli), care are o dimensiune mai mare decât formatul obișnuit folosit în competițiile esports, de 24 inch. Cu rata sa de refresh de 240Hz și modulul incorporat NVIDIA G-SYNC, monitorul este o alegere perfectă pentru jucătorii care dețin plăci grafice NVIDIA și care doresc cea mai bună sesiune de joc posibilă. Tehnologia G-SYNC sincronizează rata de refresh a ecranului cu plăcile grafice GPU pentru a elimina întreruperile și pentru a minimaliza fenomenul de stuttering, precum și input lag. Timpul de răspuns de 1ms al monitorului și NVIDIA ULMB reduc la minimum, de asemenea, distorsionarea imaginii și reflexiile, astfel încât jucătorii să se poată bucura de imagini clare chiar și în situațiile cele mai rapide. ”La AOC noi înțelegem importanța NVIDIA pentru toți jucătorii hardcore și cei entuziaști, îmbunătățind experiența jocurilor pe PC de la an la an cu cele mai avansate tehnologii pentru plăci grafice. Din acest motiv, lansăm versiunea cu G-SYNC a premiatului monitor de 240Hz”, a precizat Alfonso Clemente, Product Manager la AOC.

  Confort pentru jucătorii profesioniști

  Precum toate monitoarele AGON, AG251FG vine cu o gamă de caracteristici premium pentru a stimula confortul și performanța jucătorilor. Acestea includ AOC Ergo Dial Base, cu ajustare pe gradul de înclinare, ajustare pe înălțime ce include o linie gradată, un suport retractabil pentru căști și un mâner ce facilitează transportul. Pentru a preveni oboseala ochiului în timpul sesiunilor lungi de joc, tehnologia AOC Flicker Free reduce fenomenul de flickering, iar modul AOC Low Blue Light reduce potențiala lumina albastră dăunătoare cu unde de scurtă durată. Pentru un avantaj suplimentar în mediile de joc întunecate, opțiunea AOC Shadow Control permite jucătorilor să lumineze zonele extrem de întunecate fără să afecteze restul ecranului.

  AOC AGON AG251FG este disponibil pe piață începând cu august 2017. Prețul recomandat este de 2.679 lei.

  The post AOC lansează monitorul AGON G-SYNC de 240Hz appeared first on Revista connect Romania.