Programul NASA Artemis: Cum vor americanii să se întoarcă pe Lună și când se va întâmpla asta


martie 03 16:07 2021

Stire IT din Comunicatii: Programul NASA Artemis: Cum vor americanii să se întoarcă pe Lună și când se va întâmpla asta

În mitologia greacă, zeița Artemis este nimeni alta decât sora geamănă a lui Apollo, iar NASA a ales acest nume de cod într-un mod cumva poetic pentru a boteza următorul program de misiuni pe Lună.

De la întoarcerea acasă a misiunii Apollo 17 în 1972, omenirea nu a mai părăsit orbita Pământului, iar NASA plănuiește să rectifice această problemă în viitorul apropiat.

Încă din 2004, NASA a încercat să readucă oameni pe Lună, iar președintele de atunci, George W. Bush, a anunțat programul Vision for Space Exploration, o inițiativă care urma să se concretizeze până în 2010, însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Deși orice mișcare pe această direcție s-a lovit de strategia diferită a fiecărei administrații care s-a perindat pe la Casa Albă, acum se pare că avem un timeline destul de sigur.

Programul NASA Artemis are ca țintă pentru lansarea primei misiuni către Lună anul 2024, iar scopul ulterior este stabilirea unei baze lunare permanente, care să fie locuită constant de astronauți.

Pe lângă baza de la sol, Agenția Spațială Americană vrea să construiască și o stație spațială care să orbiteze satelitul natural al Pământului, care se va numi Gateway. Ea va servi și drept bază de alimentare cu alimente și combustibil pentru viitoarele misiuni de tip „deep space” către Marte.

NASA Artremis: Cum funcționează programul

NASA se va folosi de Space Launch System, pe scurt SLS, pentru a ridica de la sol echipamentele și astronauții care vor lua parte la programul Artemis. Acesta constă într-o rachetă de dimensiuni foarte mari, bazată pe tehnologiile folosite în cadrul programului Space Shuttle, care va avea atașat în vârf o capsulă din clasa Orion, cel mai nou vehicul de transport dezvoltat de NASA.

Acesta va avea o capacitate de patru persoane și va putea suporta temperaturi mai mari de reintrare în atmosferă, având în vedere că va avea viteze de apropiere mult mai mari, din cauza distanțelor mai lungi pe care va opera.

NASA Artemis: Stația Spațială Lunară Gateway

Gateway va fi o stație spațială permanentă, de dimensiuni reduse, care va servi drept o bază științifică și de aprovizionare pentru viitoarele misiuni către Lună și alte planete.

Aceasta nu va fi operațională până în 2024, însă va fi folosită de generațiile viitoare de astronauți, care vor tranzita spațiul interplanetar. De altfel, de la bordul acesteia, rezidenții vor putea călători pe Lună și înapoi cu eforturi ceva mai mici, datorită unui nou modul refolosibil de aselenizare.

Acesta nu se află încă nici în stadiul de proiectare, din păcate, însă NASA a lansat o licitație la care vor participa companii private, pentru a externaliza astfel o parte din costuri și resurse umane. Cel mai probabil, la această licitație se vor înscrie companii precum SpaceX, Blue Origin sau chiar și producători consacrați de tehnologii aerospațiale, precum Boeing.

Dacă totul va merge conform planului NASA, omenirea va avea asigurată o prezență permanentă pe Lună până la finele deceniului, pregătindu-se astfel de cea mai importantă încercare din istoria sa. Primul pas pe Marte.

The post Programul NASA Artemis: Cum vor americanii să se întoarcă pe Lună și când se va întâmpla asta appeared first on revista connect, gadgets & lifestyle..

. Sursa connect.ro.

Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri din comunicatii. Vezi titlurile cele mai importante mai jos.

scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.