De ce 4G? Sau de ce Orange 4G?


ianuarie 21 21:20 2013

Stire din categoria Geneneral: De ce 4G? Sau de ce Orange 4G?

Raspunsul la cele doua intrebari puse in titlu este destul de simplu, in primul rand pentru ca 4G este viitorul, si in al doilea rand pentru ca, pana acum, 4G-ul de la Orange este singurul pe care l-am testat.

Orange-Camion-$G

Atat de simplu. Acum, de ce am avea nevoie de 4G? Este suficient de bun 3G-ul pe care il folosim in momentul de fata? As putea spune ca da, la a doua intrebare, nevoia insa de 4G vine atat din motive tehnologice, pentru ca se poate, si in al doilea rand din motive de crestere a traficului pe smartphone, foarte putin, insa e totusi vorba de o crestere. Consider ca momentan suntem intr-un impas. Avem unele dintre cele mai rapide servicii de internet din Europa, daca nu chiar din lume, viteza noastra la internet in mediile urbane, si pretul modic pe care il platim pentru aceasta este incomparabil de mic cu cel al altor tari. Conexiunea de 100 Mbps este la ordinea zilei, in toate abonamentele ISP-istilor pentru sume derizorii de 40-50 Lei. Olandezii platesc 35-45 Euro pentru 5-6 Mbps pe conexiune ADSL, iar pe partea de internet mobil traficul pe care il obtii in comparatie cu abonamentele de la noi din tara este in medie de 10 ori mai mic.

Totusi, de ceva vreme se fac teste peste teste, se poarta discutii, se modifica si upgradeaza echipamente pentru viitoarea retea 4G, care este de altfel disponibila in abonamentele operatorilor de telefonie mobila de la noi din tara. Am avut ocazia zilele trecute sa ma joc cu internetul de la Orange, si mi-a lasat o impresie destul de clara: il vreau!!! Sunt foarte multe intrebari la care nu pot momentan sa raspund, sunt multe elemente de tehnologie care trebuie discutate si ma voi gandi la un articol pe aceasta tema dupa ce voi face o comparatie intre serviciile si produsele operatorilor, pana atunci vom discuta de situatia in cauza.

Orange-4G-LTE-Modem (1)

Modemul este maricel, se conecteaza pe USB desigur, are slot-ul pentru cartela SIM, un slot pentru card microSD, si un conector de antena externa, pentru zonele in care semnalul se dovedeste a fi mai “puturos”

Orange-4G-LTE-Modem (2)

Viteza de download/upload depinde desigur de acoperire, screenshot-ul de mai jos este facut in Predeal, la interior, si reflecta o viteza medie la care functioneaza internetul 4G. Este important totusi sa intelegem ca in scurt timp vom beneficia de viteze din ce in ce mai mari. Este exagerat sa cerem acum 100 Mbps, mai ales in contextul in care “colegii de breasla” au atins chiar si 55 Mbps in unele locuri. Vorbim deja de o viteza apropiata de cea pe cablu, inca putin si o va depasi. Desigur, fiind vorba de internet mobil tarifele sunt mai mari, totusi abonamentul de 25 Euro ofera 30 GB de trafic… mi se pare enorm, si sincer chiar imi face cu ochiul.

Orange-4G-Test

Momentan nu am sa spun mai multe, pot insa sa precizez ca daca sunteti interesati, Orange organizeaza un “tur de forta” pentru a promova noile viteze, cu un camion care va putea fi vizitat dupa urmatorul program. Nu stiu exact locatia pentru Bucuresti, banuiesc insa ca este vorba tot de Piata Victoriei, iar pentru localitatile de munte, camionul il veti gasi in centru si la baza partiei.

  • 21-23 ianuarie: Comarnic
  • 24-27 ianuarie: Bușteni
  • 28-30 ianuarie: București
  • 31 ianuarie – 3 februarie: Azuga
  • 4-6 februarie: București
  • 7-10 februarie: Predeal
  • 11-23 februarie: Poiana Brașov

 

The post De ce 4G? Sau de ce Orange 4G? appeared first on Playtech.ro.

. Citeste toata stirea De ce 4G? Sau de ce Orange 4G? la playtech.ro.

Nu rata celelalte stiri din categoria General. Vezi titlurile cele mai importante de mai jos.

  Categories:
scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.