Cum sa imbunatatim viteza unui laptop


octombrie 24 09:31 2012

Laptopurile din ziua de azi au reusit sa depaseasca desktopurile ca si numar de vanzari. Toata lumea isi cumpara un laptop datorita faptului ca sunt portabile, destul de rapide si eficiente. Se pot folosi oriunde, atat la birou, acasa, in aer liber sau in orice alt loc unde este necesar un calculator. Dar, ce ne facem daca laptopul achizitionat nu este pe masura asteptarilor noastre in ceea ce priveste performanta? Nu trebuie sa va panicati, sunt metode de a imbunatatii performanta acestora fara prea mult efort. Sunt mai multe metode de a stoarce puterea dintr-un laptop. Doua dintre ele le vom prezenta aici. Ca si o nota, este recomandat sa realizati acest upgrade intr-un service specializat sau chiar in magazinul in care ati cumparat laptopul sau notebook-ul.

Cea mai inceata componenta dintr-un PC sau laptop este HDD-ul. Aceasta are componente aflate in miscare si incetinesc mult performanta. Una din solutii este sa defragmentam HDD-ul cel putin o data pe saptamana daca utilizam laptopul foarte mult. Insa, aceasta optiune nu aduce performanta dorita, ajuta doar sistemul de operare sa gaseasca mai repede fisierele pe HDD atunci cand acestea sunt solicitate.  Solutia ideala este schimbarea hdd-ului cu unul mai performant, si anume, schimbarea cu un HDD SSD (Solid State Drive).

HDD-ul SSD este un dispozitiv de stocare a datelor care foloseste memorii cu semiconductori, construite pe baza studiilor de fizica starii solide. SSD-urile se deosebesc de discurile clasice, prin aceea ca SSD-urile folosesc numai microcipuri care retin datele in memorii nevolatile, fara sa aiba parti mobile, sunt mai rezistente la socurile mecanice, avand timp de acces mai scazut dar pret pe megabait mai mare.
Inainte de a trece la upgrade, trebuie sa va asigurati ca laptopul dvs. suporta SSD-urile SATA 2 sau SATA 3. Toate SSD-urile de ultima generatie sunt construite pe aceste doua interfete. In cazul in care doriti un SSD Sata3 insa laptopul dvs are doar Sata2, nu va panicati, Sata 3 este compatibil cu Sata 2. Mai este un lucru ce trebuie verificat inainte de upgrade, si anume, daca biosul este compatibil cu hdd-ul SSD. Daca toate acestea sunt in regula, atunci puteti trece la upgrade. Fie ca il faceti dvs, fie ca duceti laptopul intr-un centru de service sau la magazinul de unde l-ati cumparat, trebuie sa reinstalati tot sistemul de operare si programele dvs favorite.

Memorie Laptop

Memorie Laptop – vezi modele de memorii

A doua metoda de a imbunatatii performanta unui laptop este upgrade-ul de memorie. Cand sunt lansate programele, acestea se incarca in memorie. Cu cat este mai multa memorie, cu atat puteti rula mai multe aplicatii rapid. Majoritatea laptopurilor vin echipate cu 2-4G memorie, insa, sunt situatii cand aveti nevoie de mai mult. In cele mai multe cazuri aveti nevoie de un singur modul de 2 sau 4G. Important este sa achizitionati memorii DDR2/3, care au timpii de executie si frecventa indetice cu cele ce sunt deja instalate in laptop.

  Article "tagged" as:
  Categories:
scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.