Getting Inside Data Centers – Şcoala de vară PC World


septembrie 07 13:40 2012

Ziua a treia a fost dedicată în intregime prezentării componenței și modului de funcționare al centrelor de date. Astăzi, conducator de navă a fost Eduard Bodor, Data Center Business Development Manager pentru Europa Centrala în cadrul APC by Schneider Electric. Titulatura nu este întamplător una atât de stufoasă, speaker-ul nostru fiind singurul specialist român acreditat de The Uptime Institute, aceasta fiind, la rândul sau, singura instanța care acordă certificări de centre de date la nivel internațional. How cool is that?

Înființată în anul 1836 în regiunea Alsacia din Franța, Schneider Electric a achiziționat APC în 1981. Compania și-a început activitatea în industria oțelului (sec. Al XIX-lea), migrând apoi în domeniul controlului energiei (sec. Al XX-lea), pentru ca, din sec. al XXI-lea, să se focuseze pe managementul energiei. Dupa această scurtă punere în context, trebuie să spunem că APC este un pionier al domeniului, fiind compania care a introdus conceptul de infrastructură.

Sub motto-ul „Data Center Architecture so efficient it pays you back”, compania oferă soluții de centre de date de la A la Z, creând structuri tot mai performante pentru clienți din diferite industrii. Timonierul nostru ne-a prezentat structura unui centru de date, care presupune o serie de rack-uri, servere, reteaua de cablu, alimentarea electrică, monotorizarea condițiilor de mediu, supravegherea mediului, controlul accesului și sisteme de detectare și suprimare în cazul unui incendiu.

Dacă până în urmă cu 20 de ani, un centru de date era exclusiv rezultatul viziunii specialistului care îl crea, ulterior, o dată cu înființarea The Uptime Institute (1993), au fost introduse standarde care atestă performanta acestora. Ținând cont de faptul că obținerea unui certificat depinde de probarea unor performanțe avansate ale centrului de date analizat, nu este de mirare faptul că valoarea economică a acestuia devine dublă o dată cu această realizare.

Buna funcționare a unui centru de date este condiționată de 2 factori primordiali care previn perioadele de downtime: alimentarea cu energie electrică (aceasta trebuie să fie neintreruptibilă) și asigurarea răcirii sistemului. APC a revoluționat modul de dispunere și tehnologia de răcire prin intercalarea unităților de răcire între rândurile de rack-uri, izolând zonele de aer cald de cele de aer rece și simplificând analiza și întelegerea mediului termic. Rezultatul? Impulsionarea eficienței și capacității echipamentelor de răcire.

Ce am mai aflat și ne-am gandit că v-ar plăcea să știți:

  • O secundă de întrerupere înseamnă o perioadă de 3 zile, necesare pentru repunerea în funcțiune a tuturor sistemelor.
  • Exista 4 categorii de centre de date (numite Tiers: I, II, III, IV), performanța celei mai slabe componente fiind cea care determinaăcategoria unui centru de date.
  • Orice centru de date este proiectat pentru o perioadă de funcționare de cel puțin 10 ani.
  • Centrele de date cu o vechime mai mare de 8 ani necesită o reproiectare, întrucât nu mai fac față cerințelor actuale ale pieței.
  • Există în prezent 30.000 de centre de date la nivel global, iar dintre acestea, 20.000 se află în SUA.
  • Există 3 niveluri de certificare din punctul de vedere al sustenabilității operaționale: Bronze, Silver și Gold, la nivelul Gold situându-se numai 5 centre de date la nivel mondial.
  • Last, but not least: Eduard Bodor este de părere că deschiderea pentru învățarea continuă este echivalentă cu deschiderea unui drum de succes în carieră, indiferent de comeniul în care alegeți să vă specializați. We couldn’t agree more!

The post Getting Inside Data Centers – Şcoala de vară PC World appeared first on PC World Romania.

. Citeste tot la pcworld.ro.

  Categories:
scrie un comentariu

0 Comments

Nu sunt comentarii!

Tu poti fi primul care incepe o conversatie.

Scrie un comentariu

Datele tale sunt in siguranta! Adresa ta de email nu va fi publicata. Toate campurile sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.